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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Halotolerance, ligninase production and herbicide degradation ability of basidiomycetes strains

Texto completo
Autor(es):
Arakaki, R. L. [1] ; Monteiro, D. A. [1] ; Boscolo, M. [1] ; Dasilva, R. [1] ; Gomes, E. [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Paulista, Inst Biociencias Letras & Ciencias Exatas, Lab Bioquim Aplicada, Sao Jose Do Rio Preto, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Brazilian Journal of Microbiology; v. 44, n. 4, p. 1207-1214, OCT-DEC 2013.
Citações Web of Science: 12
Assunto(s):Basidiomycota   Herbicidas
Resumo

Fungi have been recently recognized as organisms able to grow in presence of high salt concentration with halophilic and halotolerance properties and their ligninolytic enzyme complex have an unspecific action enabling their use to degradation of a number of xenobiotic compounds. In this work, both the effect of salt and polyols on growth of the basidiomycetes strains, on their ability to produce ligninolytic enzyme and diuron degradation were evaluated. Results showed that the presence of NaCl in the culture medium affected fungal specimens in different ways. Seven out of ten tested strains had growth inhibited by salt while Dacryopinax elegans SXS323, Polyporus sp MCA128 and Datronia stereoides MCA167 fungi exhibited higher biomass production in medium containing 0.5 and 0.6 mol.L-1 of NaCl, suggesting to be halotolerant. Polyols such as glycerol and mannitol added into the culture media improved the biomass and ligninases production by D. elegans but the fungus did not reveal consumption of these polyols from media. This fungus degraded diuron in medium control, in presence of NaCl as well as polyols, produced MnP, LiP and laccase. (AU)

Processo FAPESP: 10/12624-0 - Aplicação de métodos físico-químicos e enzimáticos na sacarificação do bagaço de cana: estudos de microrganismos, processos fermentativos relacionados e métodos de hidrólise
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Processo FAPESP: 14/02080-4 - Produção de etanol de bagaço de cana-de-açúcar pré-tratado com ozônio: estudo de inibidores, fermentação e leveduras industriais
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Processo FAPESP: 11/50885-3 - Bioprospecção de bactérias em solos de plantio de cana-de-açúcar visando a obtenção de cepas com eficiência na degradação do herbicida diuron e avaliação da toxicidade dos metabólitos em peixes
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Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOTA - Regular