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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Obtaining sugars from coconut husk, defatted grape seed, and pressed palm fiber by hydrolysis with subcritical water

Texto completo
Autor(es):
Prado, Juliana M. [1] ; Forster-Carneiro, Tania [1] ; Rostagno, Mauricio A. [1] ; Follegatti-Romero, Luis A. [1] ; Maugeri Filho, Francisco [1] ; Meireles, M. Angela A. [1]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, UN1CAMP, DEA FEA, Sch Food Engn, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF SUPERCRITICAL FLUIDS; v. 89, p. 89-98, MAY 2014.
Citações Web of Science: 46
Resumo

In this work, three residues from the food industry (coconut husk, defatted grape seed and pressed palm fiber) were subjected to subcritical water hydrolysis with the aim of producing fermentable sugars. Hydrolysis kinetics were determined using a semi-batch unit equipped with a 50 mL reactor. The process was conducted at 208 degrees C and 257 degrees C for 30 mm, with water flow rate of 33 mL/min and under 20 MPa. The liquefaction degree of the raw materials increased with temperature. The total reducing sugars recovered also increased with temperature. Maximum total reducing sugars recovered for coconut husk, defatted grape seed and pressed palm fiber using SWH were 11.7%, 6.4% and 11.9% from total raw material, respectively. Coconut husk presented the highest amount of monosaccharides (3.4%), followed by pressed palm fiber (2.4%) and defatted grape seeds (0.7%). On the other hand, the degradation products that are also fermentation inhibitors increased with temperature as well. Each raw material presented a different monosaccharides and inhibitors profile, which indicates that SWH should be evaluated and optimized individually for each case. (C) 2014 Elsevier B.V. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 13/10037-9 - Modelagem dos custos de unidades industriais de processamento de cana-de-açúcar
Beneficiário:Juliana Martin Do Prado
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 10/08684-8 - Hidrólise de bagaço de cana e fibra de palma prensada com água sub/supercrítica e CO2: avaliação técnica e econômica
Beneficiário:Juliana Martin Do Prado
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 11/19817-1 - Biorefinaria na indústria agroalimentar: reaproveitamento de resíduos para produção de novos compostos químicos e biohidrogênio
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Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOEN - Apoio a Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 12/10692-4 - Biorrefinaria na indústria agroalimentar: reaproveitamento de resíduos para produção novos compostos químicos e biohidrogênio
Beneficiário:Tânia Forster Carneiro
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Programa BIOEN - Apoio a Jovens Pesquisadores