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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Supercritical CO2 recovery of caffeine from green coffee oil: New experimental solubility data and modeling

Autor(es):
Antunes de Azevedo, Alvaro Bandeira [1] ; Kieckbusch, Theo Guenter [1] ; Tashima, Alexandre Keiji [1] ; Mohamed, Rahoma Sadeg [1] ; Mazzafera, Paulo [2] ; Beisl Vieira de Melo, Silvio Alexandre [3]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Fac Engn Quim, BR-13083970 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Inst Biol, BR-13083970 Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Fed Bahia, Escola Politecn Engn, Dept Engn Quim, BR-40210630 Salvador, BA - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Química Nova; v. 31, n. 6, p. 1319-1323, 2008.
Citações Web of Science: 13
Resumo

The caffeine solubility in supercritical CO(2) Was studied by assessing the effects of pressure and temperature on the extraction of green coffee oil (GCO). The Peng-Robinson(1) equation of state was used to correlate the solubility of caffeine with a thermodynamic model and two mixing rules were evaluated: the classical mixing rule of van der Waals with two adjustable parameters (PR-VDW) and a density dependent one, proposed by Mohamed and Holder(2) with two (PR-MH, two parameters adjusted to the attractive term) and three (PR-MH3 two parameters adjusted to the attractive and one to the repulsive term) adjustable parameters. The best results were obtained with the mixing rule of Mohamed and Holder(2) with three parameters. (AU)

Processo FAPESP: 02/07753-0 - Extração e recuperação de princípios ativos de produtos naturais utilizando fluidos supercríticos
Beneficiário:Paulo Mazzafera
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular