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O que as fomes do passado e do presente têm a dizer sobre a fome?

Processo: 24/21884-9
Modalidade de apoio:Auxílio Organização - Reunião Científica
Data de Início da vigência: 16 de junho de 2025
Data de Término da vigência: 17 de junho de 2025
Área do conhecimento:Ciências Humanas - História - História Antiga e Medieval
Pesquisador responsável:Marcelo Cândido da Silva
Beneficiário:Marcelo Cândido da Silva
Instituição Sede: Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas (FFLCH). Universidade de São Paulo (USP). São Paulo , SP, Brasil
Palavra(s)-Chave do Pesquisador:História da Fome | Sociedades antigas | Sociedades modernas | História da Fome

Resumo

16 JUNE 202509h00 - 09h45: Recepção e abertura: Hommage à François Menant - Marcelo Cândido da Silva 09h45 - 10h30: Crises d'approvisionnement à Rome au cours du second triumvirat et sous le règne d'Auguste (43 av. J.-C. - 14 ap. J.-C.) - Catherine Virlouvet 11h00 - 11h45: From above or from below: agroecological replies to medieval famines - Jean-Pierre Devroey 11h45 - 12h30: Descriptions of famines in the Eastern Medieval Mediterranean - Marina Duarte Sanchez; José Francisco Fonseca 14h00 - 14h45: Does Drought Cause Famine? Geography and Mortality in 1870s Northeast Brazil - Klaus Fonseca Hoetgebaum 14h45 - 15h30: Hunger, food insecurity and malnutrition in a context of climate change: the case of Brazilian regions - Dirce Marchioni 16h00 - 16h45: Food crises in Holland on the eve of the Dutch Revolt - Jessica Dijkman 16h45 - 17h30: Economy and food crises: experiences of metropolitan regions in Brazil in the fight against hunger - Sílvia Helena Galvão de Miranda17 JUNE 202509h00 - 09h45: War, Crusade and the making of Famine in the 11th-13th centuries Mediterranean - Pere Benito i Monclús 09h45 - 10h30: The Dutch Hunger Winter of 1944-1945: Causes and consequences - Ingrid de Zwarte 11h00 - 11h45: Growing food in the cities of Medieval Italy: Causes and effects - Caroline Goodson 11h45 - 12h30: Urban Agriculture in São Paulo: Bridging Food Security, Sustainability, and Community - António Mauro Saraiva 14h00 - 14h45: Epidemics and Famines in Late Antique Italy: A syndemic approach - Marcelo Cândido da Silva 14h45 - 15h30: Perception of Grajaú residents' of Hunger, Food and Nutrition Security and Insecurity and access to Public Policies - Cláudia Maria Bógus 16h00 - 16h45: What can Archaeology tell us about the food and health situation of the early medieval populations of Burgundy - Milena Fabocci; Gabriel Cordeiro 16h45 - 17h30: Conclusão (AU)

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