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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Efficient Praziquantel Encapsulation into Polymer Microcapsules and Taste Masking Evaluation Using an Electronic Tongue

Texto completo
Autor(es):
Machado, Jaison C. [1] ; Shimizu, Flavio M. [2] ; Ortiz, Manoel [1] ; Pinhatti, Marina S. [1] ; Carr, Olivia [2] ; Guterres, Silvia S. [1] ; Oliveira Jr, Osvaldo N. ; Volpato, Nadia M. [1]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Fed Rio Grande do Sul, Programa Posgrad Ciencias Farmaceut, Av Ipiranga 2752, Porto Alegre, RS - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Sao Carlos Inst Phys, POB 369, BR-13560970 Sao Carlos, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: BULLETIN OF THE CHEMICAL SOCIETY OF JAPAN; v. 91, n. 6, p. 865-874, JUN 2018.
Citações Web of Science: 1
Resumo

Taste masking is an important strategy for improving adherence of patients, especially children, who have to take pharmaceutical drugs with a bitter taste, as is the case of praziquantel (PZQ) used to treat schistosomiasis. In this work, a modified interfacial polymer deposition method was used to prepare polymer microcapsules and microspheres to encapsulate PZQ, where formulations were optimized to fulfill the stringent requirements for controlled drug release. In vitro release tests confirmed the suitability of the formulation with microcapsules of the anionic copolymer L30D, in which the loading of PZQ was larger than 90% in solutions that were stable at low pH but released PZQ under enteric conditions. We also show that the encapsulation was effective in terms of masking PZQ taste through the analysis with an electronic tongue. (AU)

Processo FAPESP: 13/14262-7 - Filmes nanoestruturados de materiais de interesse biológico
Beneficiário:Osvaldo Novais de Oliveira Junior
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 12/15543-7 - Biossensores para detectar Escherichia coli usando o conceito de línguas eletrônicas
Beneficiário:Flavio Makoto Shimizu
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado