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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Influence of process variables on the drum drying of mango pulp

Texto completo
Autor(es):
Marconi Germer, Silvia Pimentel [1] ; Tonin, Isabela Portelinha [1] ; de Aguirre, Jose Mauricio [1] ; Alvim, Izabela Dutra [2] ; Ferrari, Cristhiane Caroline [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Inst Food Technol ITAL, Fruit & Vegetable Technol Ctr FRUTHOTEC, POB 139, BR-13070178 Campinas, SP - Brazil
[2] Inst Food Technol ITAL, Cereal & Chocolate Technol Ctr CEREAL CHOCOTEC, Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Drying Technology; v. 36, n. 12, p. 1488-1500, 2018.
Citações Web of Science: 1
Resumo

Response surface methodology was used to evaluate the best process conditions in the drum drying of mango pulp regarding the physicochemical properties and nutrients content. The independent variables in the central composite rotatable design were: temperature (119-151 degrees C) and residence time (9-41 s), while the concentrations of process additives used were: 3% corn starch and 0.5% glyceryl monostearate. Mathematical models for moisture content, total carotenoid content, and color parameters of the reconstituted pulp (a{*}, Hue, and Delta E) were obtained. The optimized conditions were combinations of residence time between 10 and 25 s, and temperature from 120 to 135 degrees C, in which the flakes showed moisture content ranging from 2 to 5%, besides a more intense yellow color and total carotenoid retention between 90 and 96%. (AU)

Processo FAPESP: 15/12303-3 - Desenvolvimento de processo produtivo de manga em pó por secagem em cilindro rotativo (drum drying): condições de processo, estabilidade e aplicações
Beneficiário:Silvia Pimentel Marconi Germer
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular