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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Electrical detection of pathogenic bacteria in food samples using information visualization methods with a sensor based on magnetic nanoparticles functionalized with antimicrobial peptides

Texto completo
Autor(es):
Wilson, Deivy [1, 2] ; Materon, Elsa M. [2, 3] ; Ibanez-Redin, Gisela [2] ; Faria, Ronaldo C. [3] ; Correa, Daniel S. [1] ; Oliveira, Jr., Osvaldo N. [2]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Embrapa Instrumentacao, Nanotechnol Natl Lab Agr LNNA, BR-13560970 Sao Carlos, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Sao Carlos Inst Phys, Av Trabalhador Sao Carlense 400, BR-13566590 Sao Carlos, SP - Brazil
[3] Univ Fed Sao Carlos, Dept Chem, Rod Washington Luiz, Km 235, BR-13565970 Sao Carlos, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Talanta; v. 194, p. 611-618, MAR 1 2019.
Citações Web of Science: 1
Resumo

Outbreaks of foodbome diseases demand simple, rapid techniques for detecting pathogenic bacteria beyond the standard methods that are not applicable to routine analysis in the food industry and in the points of food consumption. In this work, we developed a sensitive, rapid and low-cost assay for detecting Escherichia colt (E.colt), Staphylococcus aureus (S. aureus) and Salmonella typhimurium (S. ryphi) in potable water and apple juice. The assay is based on electrical impedance spectroscopy measurements with screen-printed interdigitated electrodes coupled with magnetite nanoparticles functionalized with the antimicrobial peptide melittin (MLT). The data were analyzed with the information visualization methods Sammon's Mapping and Interactive Document Map to distinguish samples at two levels of contamination from food suitable for consumption. With this approach it has been possible to detect E. colt concentration down to 1 CFU mL(-1) in potable water and 3.5 CFU mL(-1) in apple juice without sample preparation, within only 25 min. This approach may serve as a low-cost, quick screening procedure to detect bacteria-related food poisoning, especially if the impedance data of several sensing units are combined. (AU)

Processo FAPESP: 15/01770-0 - Desenvolvimento de instrumentos analíticos baseados em línguas eletrônicas para detecção simultânea de ameaças bacterianas
Beneficiário:Deivy Wilson Masso
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 13/14262-7 - Filmes nanoestruturados de materiais de interesse biológico
Beneficiário:Osvaldo Novais de Oliveira Junior
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 17/12174-4 - Desenvolvimento de nanofibras poliméricas híbridas para aplicação na agricultura
Beneficiário:Daniel Souza Corrêa
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular