Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Virulence Factors in the Phytopathogen-Host Interactions: An Overview

Texto completo
Autor(es):
de Moraes Pontes, Joao Guilherme [1] ; Fernandes, Laura Soler [1] ; Santos, Roney Vander dos [2] ; Tasic, Ljubica [2] ; Fill, Taicia Pacheco [3, 1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] IQ UNICAMP, Lab Biol Quim Microbiana LaBioQuiMi, Campinas, SP - Brazil
[2] IQ UNICAMP, Lab Quim Biol LQB, Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Estadual Campinas UNICAMP, Inst Chem, BR-13083970 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: Journal of Agricultural and Food Chemistry; v. 68, n. 29, p. 7555-7570, JUL 22 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Phytopathogens are responsible for great losses in agriculture, once they are able to subvert or elude the host defense mechanisms through virulence factors secretion for their dissemination. Herein, it is reviewed phytotoxins that act as virulence factors and are produced by bacterial phytopathogens (Candidatus Liberibacter spp., Erwinia amylovora, Pseudomonas syringae pvs and Xanthomonas spp.) and fungi (Alternaria alternata, Botrytis cinerea, Cochliobolus spp., Fusarium spp., Magnaporthe spp., and Penicillium spp.), which were selected in accordance to their worldwide importance due to the biochemical and economical aspects. In the current review, it is sought to understand the role of virulence factors in the pathogen-host interactions that result in plant diseases. (AU)

Processo FAPESP: 19/06359-7 - Compreensão dos fatores químicos envolvidos no endofitismo x patogenicidade de diferentes isolados de Penicillium brasilianum
Beneficiário:Taicia Pacheco Fill
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular