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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

The sustainable cycle of a new cacao-based bioplastic: from manufacturing to exploitable biodegradation products

Texto completo
Autor(es):
de Andrade Almeida, Allan Calmont [1] ; de Moraes Pontes, Joao Guilherme [1] ; Alvarenga, Gabriel Rodrigues [1] ; Finocchio, Henrique [2] ; Fill, Taicia Pacheco [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Lab Biol Quim Microbiana LABIOQUIMI, Organ Chem, UNICAMP, POB 6154, BR-13083970 Campinas, SP - Brazil
[2] Afinko Solucoes Polimeros, BR-13570591 Sao Carlos, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: RSC ADVANCES; v. 11, n. 48, p. 29976-29985, SEP 8 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The exponential growth of plastic consumption in the last decade became a large economic and ecological issue; therefore, strategies have been used to mitigate the environmental impacts, including the manufacture of biodegradable bio-based plastics and biodegradation strategies. Herein, a new bio-based plastic was developed consisting of a polymeric recyclable matrix (polyethylene or polypropylene) with a vegetal polymeric material from cocoa husk. Mechanical and rheological properties were evaluated and the new material showed interesting tensile strength compared to completely non-biodegradable plastics. The new polymeric material was submitted to biodegradation processes using different fungi species. The biodegradation caused by Colletotrichum gloeosporioides, Xylaria sp. and Fusarium graminearum in the new polymeric material was analyzed through scanning electron microscopy with energy-dispersive X-ray spectroscopy (SEM-EDS) and tensile tests. Furthermore, ultra performance liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry (UPLC-MS/MS) and mass spectrometry imaging (MSI) were applied to identify metabolites produced in consequence to the biodegradation process. Interestingly, some compounds produced present high economic value. (AU)

Processo FAPESP: 18/20930-6 - Estudos de biodegradação e avaliação do potencial metabólico de fungos fitopatogênicos de cacau
Beneficiário:Allan Calmont de Andrade Almeida
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 19/06359-7 - Compreensão dos fatores químicos envolvidos no endofitismo x patogenicidade de diferentes isolados de Penicillium brasilianum
Beneficiário:Taicia Pacheco Fill
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/24462-4 - Entendendo as estratégias de virulência do fungo Penicillium digitam contra seu hospedeiro citros
Beneficiário:Taicia Pacheco Fill
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 18/03670-0 - Prospecção de metabólitos secundários com atividade anticâncer produzidos por fungos fitopatogênicos
Beneficiário:Jaqueline Moraes Bazioli
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado