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Near infrared techniques applied to analysis of wheat-based products: Recent advances and future trends

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Autor(es):
Badaro, Amanda Teixeira ; Hebling e Tavares, Joao Pedro ; Blasco, Jose ; Aleixos-Borras, Nuria ; Barbin, Douglas Fernandes
Número total de Autores: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD CONTROL; v. 140, p. 13-pg., 2022-05-25.
Resumo

Wheat flour is a food ingredient used in different processed food products, including pasta, cake, bread, among others. Therefore, the authentication and assurance of good quality are of great importance. Traditional techniques used for quality parameters determinations are laborious, destructive, and demand chemical analysis. Hence, it is necessary the development of techniques capable to overcome these disadvantages. Spectral techniques are rapid, non-destructive, and chemical-free. This review approaches the applications of Near Infrared (NIR) Spectroscopy, Fourier Transform Near-Infrared (FT-NIR) Spectroscopy, and Hyperspectral Imaging (HSI) in wheat flour and wheat-based products authentication and assessment of quality parameters, composition, and contamination. Considering the need from the processing industry for a rapid analysis, moving the bench-top analytical system to the production line, future studies can explore in/on-line applications of these techniques for industrial processing lines and compare the use of handheld and benchtop spectrometers in these applications. (AU)

Processo FAPESP: 20/09653-0 - Espectrômetro NIR portátil como ferramenta rápida para autenticação e predição da composição de manteiga de garrafa
Beneficiário:João Pedro Hebling e Tavares
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 15/24351-2 - Análise de imagens e espectroscopia de infravermelho próximo (NIR) na avaliação de qualidade e autenticação de alimentos
Beneficiário:Douglas Fernandes Barbin
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 17/17628-3 - Análise de imagens e espectroscopia de infravermelho próximo (NIR) na avaliação de qualidade e autenticação de alimentos
Beneficiário:Amanda Teixeira Badaró
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 19/06842-0 - Técnicas de imagem para determinação da composição de macarrão durante cozimento
Beneficiário:Amanda Teixeira Badaró
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado Direto