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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Glassy Carbon Electrode Modified with Functionalized Carbon Nanotubes Within a Poly(allylamine hydrochloride) Film for the Voltammetric Determination of Sulfite in Foods

Texto completo
Autor(es):
Sartori, Elen Romao [1] ; Takeda, Humberto Hissashi [2] ; Fatibello-Filho, Orlando [1]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Fed Sao Carlos, Dept Quim, BR-13560970 Sao Carlos, SP - Brazil
[2] Fundacao Univ Fed Rondonia, Dept Engn Alimentos, BR-76872862 Ariquemes, RO - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Electroanalysis; v. 23, n. 11, p. 2526-2533, NOV 2011.
Citações Web of Science: 22
Resumo

The performance of a glassy carbon electrode modified with functionalized multiwalled carbon nanotubes within a poly(allylamine hydrochloride) film (GCE/PAH/MWCNTs) for the voltammetric determination of sulfite in food samples is described. The anodic peak potential for sulfite oxidation at a GCE/PAH/MWCNTs was 0.41 V whereas at GCE/PAH and GCE, the peak potentials were 0.96 and 0.89 V, respectively. Using square-wave voltammetric technique, the obtained analytical curve was linear in the sulfite concentration range from 1.1 x 10(-5) to 3.9 x 10(-4) M, with a detection limit of 4.2 mu M. The electrode was successfully used to determinate sulfite in vinegar, pickle water, coconut water, and shredded coconut. (AU)

Processo FAPESP: 09/14454-8 - Eletrodos de carbono modificados com nanotubos de carbono e/ou nanopartículas metálicas em filmes de quitosana para a determinação de compostos de enxofre em derivados de petróleo e alimentos
Beneficiário:Elen Julciléia Romão Sartori
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado