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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

IN VITRO DEGRADATION OF LINAMARIN BY MICROORGANISMS ISOLATED FROM CASSAVA WASTEWATER TREATMENT LAGOONS

Texto completo
Autor(es):
Vasconcellos, S. P. [1] ; Cereda, M. P. [2] ; Cagnon, J. R. [3] ; Foglio, M. A. ; Rodrigues, R. A. ; Manfio, G. P. [3] ; Oliveira, V. M.
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, CPQBA, Ctr Chem Biol & Agr Res, BR-13140000 Paulinia, SP - Brazil
[2] Univ Catolica Dom Bosco, Ctr Tecnol Agronegocio, Inst Sao Vicente, Campo Grande, MS - Brazil
[3] Nat Inovacao & Tecnol Prod, Cajamar, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Brazilian Journal of Microbiology; v. 40, n. 4, p. 879-883, OCT-DEC 2009.
Citações Web of Science: 3
Resumo

This study aimed at isolating and characterizing of microorganisms able to use linamarin as sole carbon source. Thirty one microbial strains were isolated from manipueira, a liquid effluent of cassava processing factories. Among these strains, Bacillus licheniformis (isolate 2\_2) and Rhodotorulla glutinis (isolate L1) were able to degrade 71% and 95% of added linamarin, respectively, within 7 days, showing high biodegradation activity and great potential for detoxification of cassava processing wastewaters. (AU)

Processo FAPESP: 98/14731-5 - Destoxificação microbiana de mandioca: produto e subprodutos
Beneficiário:Suzan Pantaroto de Vasconcellos
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado