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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Physiological effects of glyphosate over amino acid profile in conventional and transgenic soybean (Glycine max)

Texto completo
Autor(es):
Alberto Moldes, Carlos [1] ; Manuel Camina, Jose [1, 2] ; Medici, Leonardo Oliveira [3] ; Tsai, Siu Mui [4] ; Azevedo, Ricardo Antunes [5]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Nacl La Pampa, Fac Ciencias Exactas & Nat, RA-6300 Santa Rosa, La Pampa - Argentina
[2] Univ Nacl La Pampa, Ist Ciencias Tierra & Ambientales La Pampa INCITA, RA-6300 Santa Rosa, La Pampa - Argentina
[3] Univ Fed Rural Rio de Janeiro, Dept Ciencias Fisiol, BR-23890000 Seropedica - Brazil
[4] Univ Sao Paulo, Ctr Energia Nucl Agr, BR-13400970 Piracicaba - Brazil
[5] Univ Sao Paulo, Dept Genet, Escola Super Agr Luiz de Queiroz, BR-13400970 Piracicaba, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: PESTICIDE BIOCHEMISTRY AND PHYSIOLOGY; v. 102, n. 2, p. 134-141, FEB 2012.
Citações Web of Science: 15
Resumo

This paper compares the responses of conventional and transgenic soybean to glyphosate application in terms of the contents of 17 detectable soluble amino acids in leaves, analyzed by HPLC and fluorescence detection. Glutamate, histidine, asparagine, arginine + alanine, glycine + threonine and isoleucine increased in conventional soybean leaves when compared to transgenic soybean leaves, whereas for other amino acids, no significant differences were recorded. Univariate analysis allowed us to make an approximate differentiation between conventional and transgenic lines, observing the changes of some variables by glyphosate application. In addition, by means of the multivariate analysis, using principal components analysis (PCA), cluster analysis (CA) and linear discriminant analysis (LDA) it was possible to identify and discriminate different groups based on the soybean genetic origin. (C) 2011 Elsevier Inc. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 09/54110-6 - Caracterizacao de enzimas chaves do metabolismo de lisina em cevada (hordeum vulgare l) e em milho (zea mays l.) geneticamente modificados
Beneficiário:Ricardo Antunes de Azevedo
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 04/16039-4 - Entendendo o metabolismo de lisina em cereais
Beneficiário:Ricardo Antunes de Azevedo
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático