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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Simultaneous voltammetric determination of synthetic colorants in food using a cathodically pretreated boron-doped diamond electrode

Texto completo
Autor(es):
Medeiros, Roberta A. [1] ; Lourencao, Bruna C. [1] ; Rocha-Filho, Romeu C. [1] ; Fatibello-Filho, Orlando [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Fed Sao Carlos, Dept Quim, BR-13560970 Sao Carlos, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Talanta; v. 97, p. 291-297, AUG 15 2012.
Citações Web of Science: 70
Resumo

Differential pulse voltammetry (DPV) and a cathodically pretreated boron-doped diamond (BDD) electrode were used to simultaneously determine two pairs of synthetic food colorants commonly found mixed in food products: tartrazine (TT) and sunset yellow (SY) or brilliant blue (BB) and sunset yellow (SY). In the DPV measurements using the BDD electrode, the reduction peak potentials of TT and SY or BB and SY were separated by about 150 mV. The detection limit values obtained for the simultaneous determination of TT and SY or BB and SY were 62.7 nmol L-1 and 13.1 nmol L-1 or 143 nmol L-1 and 25.6 nmol L-1, respectively. The novel proposed voltammetric method was successfully applied in the simultaneous determination of these synthetic colorants in food products, with results similar to those obtained using a HPLC method at 95% confidence level. (C) 2012 Elsevier B.V. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 11/00601-9 - Aplicação de eletrodos de diamante dopado com boro e de nitreto de carbono amorfo para a determinação simultânea de fármacos de diferentes grupos terapêuticos em formulações farmacêuticas e em urina
Beneficiário:Roberta Antigo Medeiros
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado