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(Referência obtida automaticamente do Google Scholar, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Spathaspora arborariae sp nov., a D-xylose-fermenting yeast species isolated from rotting wood in Brazil

Texto completo
Autor(es):
Cadete, Raquel M. [1] ; Santos, Renata O. [1] ; Melo, Monaliza A. [1] ; Mouro, Adriane [2] ; Goncalves, Davi L. [2] ; Stambuk, Boris U. [2] ; Gomes, Fatima C. O. [3] ; Lachance, Marc-Andre [4] ; Rosa, Carlos A. [1]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Fed Minas Gerais, Inst Ciencias Biol, Dept Microbiol, BR-31270901 Belo Horizonte, MG - Brazil
[2] Univ Fed Santa Catarina, Ctr Ciencias Biol, Dept Bioquim, Florianopolis, SC - Brazil
[3] Ctr Fed Educ Tecnol Minas Gerais, Dept Quim, Belo Horizonte, MG - Brazil
[4] Univ Western Ontario, Dept Biol, London, ON - Canada
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FEMS Yeast Research; v. 9, n. 8, p. 1338-1342, Dec. 2009.
Área do conhecimento: Ciências Biológicas - Bioquímica
Notas: O processo está em nome de Pedro Soares de Araujo
Citações Web of Science: 54
Assunto(s):Fermentação   Leveduras   Spathaspora arborariae   Xilose   Ecossistema tropical
Resumo

Four strains of a new yeast species were isolated from rotting wood from two sites in an Atlantic Rain Forest and a Cerrado ecosystem in Brazil. The analysis of the sequences of the D1/D2 domains of the large-subunit rRNA gene showed that this species belongs to the Spathaspora clade. The new species ferments D-xylose efficiently and is related to Candida jeffriesii and Spathaspora passalidarum, both of which also ferment D-xylose. Similar to S. passalidarum, the new species produces unconjugated asci with a single greatly elongated ascospore with curved ends. The type strain of Spathaspora arborariae sp. nov. is UFMG-HM19.1AT (= CBS11463T = NRRL Y-48658T). (AU)

Processo FAPESP: 04/10067-6 - Estresse, transporte e metabolismo de alfa-glicosídios em Saccharomyces cerevisiae
Beneficiário:Pedro Soares de Araujo
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático