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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Steric-Induced Effects on Stabilizing a Lamellar Structure

Texto completo
Autor(es):
Gerbelli, Barbara B. [1] ; Rubim, Rafael L. [1] ; Silva, Emerson R. [1] ; Nallet, Frederic [2] ; Navailles, Laurence [2] ; Oliveira, Cristiano L. P. [1] ; de Oliveira, Elisabeth A. [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Inst Fis, BR-05314970 Sao Paulo - Brazil
[2] Univ Bordeaux, Ctr Rech Paul Pascal, CNRS, F-33600 Pessac - France
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Langmuir; v. 29, n. 45, p. 13717-13722, NOV 12 2013.
Citações Web of Science: 4
Resumo

We investigate the behavior of multilamellar phases composed of lecithin and a commercial cosurfactant (Simusol), which is a mixture of ethoxylated fatty acids. Using X-ray scattering and a new procedure to fit the data, relevant parameters characterizing the lamellar structure were determined as a function of membrane composition, varying from 100% of lecithin to 100% of Simulsol. Scattering data illustrating the swelling of the lamellae for different amounts of cosurfactant are presented with the respective behavior of the Caille parameter. With this experimental approach, we show that the incorporation of ethoxy brushes onto the lipid surface enhances repulsive interactions arising from membrane fluctuations and changes the interactions at the interface between bilayers. (AU)

Processo FAPESP: 11/16149-8 - Interações entre bicamadas de lipídios - o papel da constante de rigidez da membrana
Beneficiário:Rafael Leite Rubim
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado