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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Molar ratio iron: zinc and folic acid in Brazilian biscuits and snacks and test for classification using principal component analyses

Texto completo
Autor(es):
Godoy, Adriana Teixeira [1] ; Rebelatto, Ana Paula [2] ; Borin-Nogueira, Alessandra [2] ; Lima-Pallone, Juliana Azevedo [2]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Fac Food Engn, Inst Chem, Campinas, SP - Brazil
[2] Pontificia Univ Catolica Campinas, Fac Chem, Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: ARCHIVOS LATINOAMERICANOS DE NUTRICION; v. 64, n. 2, p. 108-115, 2014.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The aim of the present work was to evaluate molar ratio iron: zinc and the levels of folic acid in biscuit and snacks commercialized in Brazil, prepared with folic acid and iron fortified flours. These nutrients are important for human nutrition; however, iron can have a negative effect on zinc absorption. Molar ratio iron: zinc can indicate if there will be any problems for absorption of these nutrients. The folic acid content varied from 58 to 433 mu g/100g and iron and zinc levels varied from 2.9 to 9.4 mg/100g and from 0.2 to 1.3 mg/100g, respectively, for 75 analyzed samples. The average iron contents observed in the products and molar ratio iron: zinc (in average 8:1 for biscuits and 12.8:1 for snacks) could result in problems with the zinc absorption. Moreover, principal component analyses (PCA) indicated low uniformity in the distribution of minerals and vitamin in the majority of the samples, mainly among brands. The results indicated that for the majority of the samples tested folic acid and iron content was higher than expected for flours and could be useful to governmental authorities in their evaluation program of flour fortification. (AU)

Processo FAPESP: 04/14413-6 - Avaliação dos efeitos de processamento e estocagem na estabilidade do ácido fólico em farinhas de milho e trigo enriquecidas
Beneficiário:Juliana Azevedo Lima Pallone
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 04/02664-4 - Avaliação dos efeitos de processamento e estocagem na estabilidade do ácido fólico em farinhas de milho e trigo enriquecidas
Beneficiário:Juliana Azevedo Lima Pallone
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 09/50730-0 - Ferro em alimentos processados elaborados com farinhas fortificadas: concentração e biodisponibilidade
Beneficiário:Juliana Azevedo Lima Pallone
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular