Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Resolution of galactose, glucose, xylose and mannose in sugarcane bagasse employing a voltammetric electronic tongue formed by metals oxy-hydroxide/MWCNT modified electrodes

Texto completo
Autor(es):
de Sa, Acelino Cardoso [1, 2] ; Cipri, Andrea [2] ; Gonzalez-Calabuig, Andreu [2] ; Stradiotto, Nelson Ramos [1] ; del Valle, Manel [2]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Paulista UNESP, Inst Chem, Dept Analyt Chem, BR-14800060 Araraquara, SP - Brazil
[2] Univ Autonoma Barcelona, Dept Chem, Sensors & Biosensors Grp, E-08193 Barcelona - Spain
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: SENSORS AND ACTUATORS B-CHEMICAL; v. 222, p. 645-653, JAN 2016.
Citações Web of Science: 14
Resumo

Second generation ethanol is produced from the carbohydrates released from the cell wall of bagasse and straw of sugarcane. The objective of this work is the characterization and application of a voltammetric electronic tongue using an array of glassy carbon electrodes modified with multi-walled carbon nanotubes containing metal (Paladium, Gold, Copper, Nickel and Cobalt) oxy-hydroxide nanoparticles (GCE/MWCNT/MetalsOOH) towards a simpler analysis of carbohydrates (glucose, xylose, galactose and mannose). The final architecture of the back-propagation Artificial Neural Network (ANN) model had 36 input neurons and a hidden layer with 5 neurons. The ANN based prediction model has provided satisfactory concentrations for all carbohydrates; the obtained response had a maximum NRMSE of 12.4% with a maximum deviation of slopes in the obtained vs. expected comparison graph of 15%. For all species, the comparison correlation coefficient was of r > 0.99 for the training subset and of r > 0.96 for the test subset. (C) 2015 Elsevier B.V. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 11/19289-5 - Determinação de açúcares em bagaço e palha de cana-de-açúcar por cromatografia líquida de alta eficiência com detecção eletroquímica utilizando eletrodos de nanotubos de carbono modificados com óxidos metálicos
Beneficiário:Acelino Cardoso de Sá
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 14/15557-3 - Determinação de carboidratos em bagaço de cana-de-açúcar empregando uma língua eletrônica voltamétrica formada por eletrodos modificados com MWCNT/oxi-hidróxido de níquel
Beneficiário:Acelino Cardoso de Sá
Linha de fomento: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 12/00258-5 - Desenvolvimento de novos métodos para determinação de açúcares, aldeídos furânicos e ácidos urónicos em materiais lignocelulósicos derivados de cana-de-açúcar
Beneficiário:Nelson Ramos Stradiotto
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOEN - Regular