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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Changes in Nanoscale Porosity by Wet Pressing Pulps from Sugarcane Bagasse

Autor(es):
Oliveira, Marcelo M. [1, 2] ; Driemeier, Carlos [1] ; Curvelo, Antonio A. S. [1, 3]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] CNPEM, Lab Nacl Ciencia & Tecnol Bioetanol CTBE, BR-13083970 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, EESC, BR-13560970 Sao Paulo - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, IQSC, BR-13560970 Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: BIORESOURCES; v. 10, n. 4, p. 8518-8527, NOV 2015.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Nanoscale porosity is critical for cellulose reactivity and can be detrimentally affected by wet pressing. The present study evaluated how wet pressing reduced the nanoscale porosity of a set of pulps produced from sugarcane bagasse. The pulps were produced using hydrothermal treatments, followed by either 160 degrees C alkaline (sodium hydroxide) or 190 degrees C organosolv (ethanol-water) pulping. Pulping times (20, 40, 60, 80, and 100 min) and applied pressures in the pressing step (21, 43, 64, 85, and 107 MPa) were varied, and the resulting samples had their nanoscale porosity characterized using calorimetric thermoporometry. The lowest applied pressure (21 MPa) collapsed a considerable fraction of the nanoscale porosities. Otherwise, when additional pressure (up to 107 MPa) was applied, a much lower reduction in porosity was observed. The findings indicate that nanoscale porosity of pulps can be separated into compressible and incompressible components. (AU)

Processo FAPESP: 11/14746-9 - Compressão úmida de bagaço de cana-de-açúcar submetido a diferentes tratamentos: evolução da porosidade e efeito da composição
Beneficiário:Marcelo Miranda de Oliveira
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Mestrado