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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Holistic protocol for callus culture optimization using statistical modelling

Texto completo
Autor(es):
Fidemann, Tiago [1] ; de Araujo Pereira, Gabriela Aparecida [1] ; Nascimento, Lia Bossard [1] ; Moraes, Milena Cristina [1] ; Bertao, Monica Rosa [1] ; Goncalves da Silva, Regildo Marcio [1] ; Fernandez Nunez, Eutimio Gustavo [2]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Paulista UNESP, Dept Biotecnol, Fac Ciencias & Letras, Assis - Brazil
[2] Univ Fed ABC, CCNH, Santo Andre - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: NATURAL PRODUCT RESEARCH; v. 32, n. 9, p. 1109-1117, 2018.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Plants endue a key role against illnesses caused by oxidative stress. These attributes are frequently associated with polyphenolic compounds. However, presence and concentration of secondary metabolites are affected by abiotic factors. The in vitro culture techniques can solve these drawbacks. Peppers can be a suitable alternative to obtain polyphenols. Aiming to optimise the callus culture stage from Capsicum baccatum to produce polyphenols, this work evaluated systemically the effects of the explant's origin (root, hypocotyl and cotyledon), growth hormone type (2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D), benzylaminopurine (BAP) and a combination of 2,4-D/BAP at five-to-one ratio) and concentration (0.023-10.000mg L-1) on callus culture efficiency parameters using a multilevel factorial design. The root explant in combination with BAP at 1.138 mg L-1 ensured the optimal values of the assessed responses; callus mass (225.03 mg), antioxidant activity (35.95%), total phenols (11.48 mg of GAE/g DE) and flavonoids (15.92 mg of RU/g DE) production. {[}GRAPHICS] . (AU)

Processo FAPESP: 14/26997-4 - Otimização das condições de cultivo de calos e em suspensão de células de Capsicum baccatum var. pendulum
Beneficiário:Tiago Fidemann
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado