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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Effect of the consumption of a synbiotic diet mousse containing Lactobacillus acidophilus La-5 by individuals with metabolic syndrome: A randomized controlled trial

Texto completo
Autor(es):
Xavier-Santos, Douglas [1, 2] ; Lima, Egidio Dorea [3] ; Colado Simao, Andrea Name [4] ; Bedani, Raquel [1, 2] ; Isay Saad, Susana Marta [1, 2]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Food Res Ctr, Sao Paulo - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Sch Pharmaceut Sci, Dept Biochem & Pharmaceut Technol, Av Prof Lineu Prestes 580, B16, BR-05508000 Sao Paulo, SP - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Univ Hosp, Av Prof Lineu Prestes 2565, BR-05508000 Sao Paulo, SP - Brazil
[4] Univ Londrina, Dept Pathol Clin Anal & Toxicol, Av Robert Koch 60, BR-86039440 Londrina, PR - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Functional Foods; v. 41, p. 55-61, FEB 2018.
Citações Web of Science: 6
Resumo

This study aimed to evaluate the impact of a synbiotic diet mousse containing Lactobacillus acidophilus La-5 and the prebiotics inulin and fructooligosaccharides on anthropometric and blood pressure measurements, biochemical, inflammatory, haematological, and immunological parameters of volunteers with metabolic syndrome (MetS). In a randomized, double-blind, placebo-controlled trial, forty-five volunteers with MetS were assigned into two groups, each receiving 40 g/day of: synbiotic diet mousse (SDM) (n = 23) and placebo diet mousse (PDM) without pro- and prebiotics (n = 22). All the evaluated parameters were measured at the beginning and after 8 weeks of intervention. The daily intake of SDM and PDM led to significant reductions of total cholesterol and HDL-cholesterol, as well as of immunoglobulins (A and M), and interleukin-1 beta in both groups (p < .05). These results suggest that the presence of the probiotic and prebiotic ingredients in the diet mousse did not show any additional effects on the parameters evaluated in volunteers with MetS. (AU)

Processo FAPESP: 13/07914-8 - FoRC - Centro de Pesquisa em Alimentos
Beneficiário:Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs
Processo FAPESP: 13/04422-7 - Sobremesa aerada simbiótica: desenvolvimento do produto diet e avaliação dos efeitos da ingestão sobre indivíduos com síndrome metabólica.
Beneficiário:Douglas Xavier dos Santos
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado