Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Current Knowledge on Listeria monocytogenes Biofilms in Food-Related Environments: Incidence, Resistance to Biocides, Ecology and Biocontrol

Texto completo
Autor(es):
Rodriguez-Lopez, Pedro [1] ; Jose Rodriguez-Herrera, Juan [1] ; Vazquez-Sanchez, Daniel [2] ; Lopez Cabo, Marta [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] CSIC, IIM, Dept Microbiol & Technol Marine Prod MICROTEC, 6 Eduardo Cabello, Vigo 36208 - Spain
[2] Univ Sao Paulo, Luiz de Queiroz Coll Agr ESALQ, 11 Av Padua Dias, BR-13418900 Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: FOODS; v. 7, n. 6 JUN 2018.
Citações Web of Science: 7
Resumo

Although many efforts have been made to control Listeria monocytogenes in the food industry, growing pervasiveness amongst the population over the last decades has made this bacterium considered to be one of the most hazardous foodborne pathogens. Its outstanding biocide tolerance capacity and ability to promiscuously associate with other bacterial species forming multispecies communities have permitted this microorganism to survive and persist within the industrial environment. This review is designed to give the reader an overall picture of the current state-of-the-art in L. monocytogenes sessile communities in terms of food safety and legislation, ecological aspects and biocontrol strategies. (AU)

Processo FAPESP: 14/20590-0 - Eficácia dos procedimentos de limpeza aplicados em plantas de processamento de tilápia: avaliação de alternativas mais seguras ao ambiente
Beneficiário:Daniel Vázquez Sánchez
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado