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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Experimental data and prediction of normal boiling points of partial acylglycerols

Texto completo
Autor(es):
Damaceno, Daniela S. [1] ; Jesus, Evandro P. [1] ; Ceriani, Roberta [1]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Fac Chem Engn, Ave Albert Einstein 500, BR-13083852 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FUEL; v. 232, p. 470-475, NOV 15 2018.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Normal boiling point is an important thermophysical property for quality control of biofuels, as biodiesel, and is related to purification processes as distillation. Monoacylglycerols and diacylglycerols are formed during transesterification reaction of oils, and directly affect quality parameters of biodiesel, as its viscosity. Nevertheless, to the best of our knowledge, normal boiling point data of partial acylglycerols are completely absent in the open literature. This paper goals at providing experimental data of normal boiling points for five monoacylglycerols, monobutyrin, monocaprin, monolaurin, monopalmitin and monoestearin, and three diacylglycerols, dicaprylin, dinonanoin and dicaprin using the thermogravimetric analysis (TGA) technique. Predictive capacities of available methods in the literature were also evaluated. (AU)

Processo FAPESP: 14/21252-0 - Equilíbrio e processos de produção de biocombustíveis e bioprodutos
Beneficiário:Antonio José de Almeida Meirelles
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 16/18253-0 - Equilíbrio de fases nas tecnologias de lipídeos e de biocombustíveis
Beneficiário:Roberta Ceriani
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOEN - Regular