Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Study of Waste Products as Supplements in the Production and Quality of Pleurotus ostreatus var. Florida

Texto completo
Autor(es):
Zied, Diego Cunha [1] ; Pardo-Gimenez, Arturo [2] ; de Oliveira, George Azevedo [3] ; Carrasco, Jaime [4] ; Zeraik, Maria Luiza [3]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Paulista UNESP, Fac Ciencias Agr & Tecnol FCAT, Campus Dracena, Rod Cmte Joao Ribeiro Barros, BR-17900000 Dracena, SP - Brazil
[2] Ctr Invest Expt & Serv Champinon CIES, C Penicas S-N, Apdo 63, Quintanar Del Rey 16220, Cuenca - Spain
[3] Univ Estadual Londrina UEL, Dept Quim, BR-86051990 Londrina, PR - Brazil
[4] Univ Oxford, Dept Plant Sci, S Parks Rd, Oxford OX1 3RB - England
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: INDIAN JOURNAL OF MICROBIOLOGY; v. 59, n. 3, p. 328-335, SEP 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Among the cultivated mushroom, the genus Pleurotus is the second largest produced worldwide and the most produced in Brazil. The application of agricultural by-products (wastes) as substrate supplement is an effective approach to generate quality food while promoting a circular economy in agriculture. The manuscript evaluates the three key aspects of this practice: (1) the response of different mushroom strains to supplementation, (2) the use of agricultural by-products with different N content, and (3) the efficacy of certain preliminary treatments applied to the supplements. To this end, production and nutritional quality of the mushroom were tested along the crop cycle. Compared to the control substrate, the yield increased by 11, 26, 30 and 42% in the first flush and by 86 and 31% in the second flush. Supplementation resulted in an increment of the fiber and protein content of mushroom and a decline of carbohydrate and lipid content of mushroom. (AU)

Processo FAPESP: 15/24810-7 - Avaliação de técnicas e processos na fungicultura: suplementação do substrato para a produção de Pleurotus ostreatus var. Florida
Beneficiário:Lucas da Silva Souza
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 15/15306-3 - Avaliação de técnicas e processos na fungicultura: suplementação de substrato e utilização do composto exaurido no meio agrícola
Beneficiário:Diego Cunha Zied
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Apoio a Jovens Pesquisadores