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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Optimization of key factors affecting hydrogen production from coffee waste using factorial design and metagenomic analysis of the microbial community

Texto completo
Autor(es):
Villa Montoya, Alejandra Carolina [1] ; da Silva Mazareli, Raissa Cristina [1] ; Delforno, Tiago Palladino [2] ; Centurion, Victor Borin [2] ; de Oliveira, Valeria Maia [2] ; Silva, Edson Luiz [3] ; Amancio Varesche, Maria Bernadete [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Sao Carlos Sch Engn, Dept Hydraul & Sanitat, Lab Biol Proc, Campus 2, BR-13563120 Sao Carlos, SP - Brazil
[2] Campinas Univ, Res Ctr Chem Biol & Agr CPQBA, Microbial Resources Div, BR-13081970 Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Fed Sao Carlos, Ctr Exact Sci & Technol, Dept Chem Engn, BR-13565905 Sao Carlos, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: INTERNATIONAL JOURNAL OF HYDROGEN ENERGY; v. 45, n. 7, p. 4205-4222, FEB 7 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The objective of this study was to evaluate the fermentation conditions that led to the optimization of H-2 production from coffee waste (wastewater, pulp and husk) and the taxonomic and functional characterization of autochthonous microorganisms. Assays in batch reactors with microbial consortium bioaugmentation (bacteria and fungi) evaluated the pH (4.82-8.18), pulp and husk concentration (6.95-17.05 g/L) and headspace factor (33.18-66.82%) by means of rotational central composite design and response surface. Operating conditions in the reactor optimized for 3.04 LH2/Ld were at pH 7.0, 7 g/L pulp and husk and 30% headspace. The main metabolites observed were butyric acid (3838 mg/L), isobutyric acid (506 mg/L), methanol (226 mg/L) and butanol (156 mg/L). Clostridium sp. (87.9%), Lactobacillus sp. (1.7%), Kazachstania sp. (18.6%) and Saccharomyces sp. (16.3%) were the main genera identified in the optimized reactor, which had functional gene diversity for H-2 production, alcoholic fermentation, cellulose degradation, lignin, hemicellulose and phenol. (C) 2019 Hydrogen Energy Publications LLC. Published by Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 16/20047-0 - Avaliação das caraterísticas físico-químicas e filogenéticas da produção de hidrogênio e homoacetogênese a partir de resíduos do processamento de café
Beneficiário:Alejandra Carolina Villa Montoya
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 15/06246-7 - Aplicação do conceito de biorrefinaria a estações de tratamento biológico de águas residuárias: o controle da poluição ambiental aliado à recuperação de matéria e energia
Beneficiário:Marcelo Zaiat
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático