Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Obesity as a risk factor for COVID-19: an overview

Texto completo
Autor(es):
Alberca, Ricardo Wesley [1] ; Oliveira, Luana de Mendonca [2] ; Branco, Anna Claudia Calvielli Castelo [2] ; Pereira, Natalli Zanete [1] ; Sato, Maria Notomi [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Lab Med Invest 56, Dept Dermatol, Fac Med, Sao Paulo - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Inst Biomed Sci, Dept Immunol, Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION; v. 61, n. 13 JUN 2020.
Citações Web of Science: 26
Resumo

The current coronavirus disease-2019 (COVID-19) pandemic presents a huge challenge for health-care systems worldwide. Many different risk factors are associated with disease severity, such as older age, diabetes, hypertension, and most recently obesity. The incidence of obesity has been on the rise for the past 25 years, reaching over 2 billion people throughout the world, and obesity itself could be considered a pandemic. In this review, we summarize aspects involved with obesity, such as changes in the immune response, nutritional factors, physiological factors, and the gut-lung axis, that impact the viral response and the COVID-19 prognosis. (AU)

Processo FAPESP: 19/02679-7 - Efeito da suplementação com antioxidante materna e paterna em processo inflamatório pulmonar da prole de camundongos
Beneficiário:Ricardo Wesley Alberca Custódio
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado