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(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Multivariate Analysis: Use of Doehlert Design (DD) for Optimization of a Simple Sample Preparation Procedure for the Determination of Inorganic Constituents in Cocoa Beans Employing Microwave Acid Digestion and ICP OES

Texto completo
Autor(es):
Raimundo R. Gamela [1] ; Vinicius C. Costa [2] ; Matheus L. de Mello [3] ; Julia C. Romero [4] ; Fábio A. C. Amorim ; Edenir R. Pereira-Filho [6]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade Federal de São Carlos (UFSCar). Departamento de Química. Grupo de Análise Instrumental Aplicada (GAIA) - Brasil
[2] Universidade Federal de Alfenas (Unifal). Laboratório de Toxicologia e Análise de Drogas (LATF) - Brasil
[3] Universidade Federal de São Carlos (UFSCar). Departamento de Química. Grupo de Análise Instrumental Aplicada (GAIA) - Brasil
[4] Universidade Estadual de Santa Cruz. Departamento de Ciências Extas e Tecnológicas - Brasil
[6] Universidade Federal de São Carlos (UFSCar). Departamento de Química. Grupo de Análise Instrumental Aplicada (GAIA) - Brasil
Número total de Afiliações: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of the Brazilian Chemical Society; v. 31, n. 10, p. 2082-2090, 2020-10-09.
Resumo

This study presents a microwave-assisted procedure for sample preparation of cocoa beans using diluted HNO3 with H2O2 for the determination of Ba, Ca, Cu, K, Mg, Mn, P, S, Sr and Zn by inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP OES). Doehlert modified design was used for optimization of experimental condition, and the volume of H2O2 (0, 0.5, 1.75 and 3 mL) and concentration of HNO3 (0.5, 3.75 and 7 mol L-1) were evaluated. The best experimental conditions were chosen considering lower residual acidity (RA), lower dissolved organic carbon (DOC) and the acceptable trueness range (80-120%), were 5 mL of 3.75 mol L-1 HNO3 and 1.75 mL of 30% v v-1 H2O2. The procedure was validate using certified reference materials (CRMs), digested using the optimized conditions. The proposed procedure was applied in twelve samples of cocoa beans, and the concentrations (mg kg-1) ranged from: 7.6-27 (Ba), 520-1955 (Ca), 11-26 (Cu), 6212-10855 (K), 1677-2516 (Mg), 13-29 (Mn), 4679-6104 (P), 1499-1898 (S), 7-32 (Sr) and 34-46 (Zn). A Pearson correlation plot was proposed to evaluate the correlation between elements, revealing high correlations between Mg and K; K and P; Cu and Mn; Cu and Zn; Cu and S. (AU)

Processo FAPESP: 16/01513-0 - Combinação de LIBS (Laser-Induced Breakdown Spectroscopy) e ICP OES (Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometry) na análise de amostras de resíduo eletrônico (circuito eletrônico e polímeros), alimentos e líquidas de difícil preparação
Beneficiário:Edenir Rodrigues Pereira Filho
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular