Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Characterization and effects of DDG on the intake and digestibility of finishing bulls in feedlots

Texto completo
Autor(es):
Natália Vilas Boas Fonseca [1] ; Abmael da Silva Cardoso [2] ; Alvair Hoffmann [3] ; Rhaony Gonçalves Leite [4] ; Adriana Cristina Ferrari [5] ; Marcia Helena Machado da Rocha Fernandes [6] ; Ricardo Andrade Reis [7]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias. Departamento de Zootecnia - Brasil
[2] Universidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias. Departamento de Zootecnia - Brasil
[3] Departamento Técnico Trouw Nutrititon - Brasil
[4] Universidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias. Departamento de Zootecnia - Brasil
[5] Universidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias. Departamento de Zootecnia - Brasil
[6] Universidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias. Departamento de Zootecnia - Brasil
[7] Universidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias. Departamento de Zootecnia - Brasil
Número total de Afiliações: 7
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Acta Sci., Anim. Sci.; v. 43, 2020-11-30.
Resumo

ABSTRACT. The aim of this study was to characterize four corn and sorghum co-products (DDG) in terms of their protein and carbohydrate fractions; we also evaluated the effects of substituting the protein source of the conventional supplement by DDG on consumption and nutrient digestibility in confined finishing cattle. Thirty-six male Nellore cattle with a mean age of 24 months were used. The treatments were: FA: concentrate with corn as an energy source and cottonseed meal as a protein source; DDG50: concentrate with a 50% substitution of the FA protein source by DDG; DDG100: concentrate with 100% substitution of the FA protein source by DDG. The experimental design was completely randomized with three treatments and three replicates (pens) containing four animals per pen. We found that the use of DDG in the finishing phase did not interfere with the animals’ food intake or the digestibility of the nutrients (p > 0.05). Nutrients were used by the animals; therefore, DDGs may be viable substitutes of cottonseed meal. We conclude that the bromatological composition of this co-product is influenced a lot during processing; therefore, the nutritional values of this co-product present in the composition tables may not be true. (AU)

Processo FAPESP: 15/16631-5 - Estratégias de manejo para redução de impactos ambientais em sistemas de produção de bovinos de corte
Beneficiário:Ricardo Andrade Reis
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa de Pesquisa sobre Mudanças Climáticas Globais - Temático
Processo FAPESP: 17/11274-5 - Decomposição de serrapilheira e emissão de gases de efeito estufa em pastos de Brachiaria adubados com doses crescentes de nitrogênio
Beneficiário:Abmael da Silva Cardoso
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado