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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Metataxonomics contributes to unravel the microbiota of a Brazilian dairy

Texto completo
Autor(es):
Frazilio, Diego Araujo [1] ; Almeida, Otavio Guilherme Goncalves de [1] ; Oliveira, Carlos Augusto Fernandes de [2] ; Lee, Sarah Hwa In [2] ; Corassin, Carlos Humberto [2] ; Alves, Virginia Farias [3] ; De Martinis, Elaine Cristina Pereira [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Ciencias Farmaceut Ribeirao Preto, Ribeirao Preto, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Fac Zootecn & Engn Alimentos, Sao Paulo - Brazil
[3] Univ Fed Goias, Fac Farm, Goiania, Go - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF DAIRY RESEARCH; v. 87, n. 3, p. 360-363, AUG 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

For this research communication, 90 samples of a Brazilian dairy were combined into four groups (raw material, final product, food-contact and non-food contact surfaces) and analyzed by metataxonomics based on 16S rRNA gene sequencing. The results showed high alpha-diversity indexes for final product and non-food contact surfaces but, overall, beta-diversity indexes were low. The samples were separated in two main clusters, and the core microbiota was composed byMacrococcus,Alkaliphilus,Vagococcus,Lactobacillus,Marinilactibacillus, Streptococcus,Lysinibacillus,Staphylococcus,Clostridium,Halomonas,Lactoc occus,Enterococcus,BacillusandPsychrobacter. These results highlight that rare taxa occur in dairies, and this may aid the development of strategies for food protection. (AU)

Processo FAPESP: 17/13759-6 - Prospecção metagenômica de bactérias relacionadas a quorum sensing durante a fermentação espontânea do cacau
Beneficiário:Otávio Guilherme Gonçalves de Almeida
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 12/50507-1 - Aperfeiçoamento da inocuidade de alimentos pela eliminação de patógenos de biofilmes mistos
Beneficiário:Elaine Cristina Pereira de Martinis
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático