Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Spectrophotometric Determination of Allura Red AC and Tartrazine in Food Products Using Hydrophobic Deep Eutectic Solvents as an Environmentally Sustainable Micro-Extractor

Texto completo
Autor(es):
Gabriela R. Piton [1] ; Karen K. L. Augusto [2] ; Daniel Jr. A. Santos [3] ; Orlando Fatibello-Filho [4]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade Federal de São Carlos. Departamento de Química. Laboratório de Analítica, Bioanalítica, Biosensores, Eletroanalítica e Sensores - Brasil
[2] Universidade Federal de São Carlos. Departamento de Química. Laboratório de Analítica, Bioanalítica, Biosensores, Eletroanalítica e Sensores - Brasil
[3] Universidade Federal de São Carlos. Departamento de Química. Laboratório de Analítica, Bioanalítica, Biosensores, Eletroanalítica e Sensores - Brasil
[4] Universidade Federal de São Carlos. Departamento de Química. Laboratório de Analítica, Bioanalítica, Biosensores, Eletroanalítica e Sensores - Brasil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of the Brazilian Chemical Society; v. 32, n. 3, p. 564-571, 2021-03-01.
Resumo

This paper reports the application of hydrophobic deep eutectic solvents (HDES) as an environmentally friendly alternative for liquid-phase microextraction (LPME) of Allura Red AC and Tartrazine in food products and the spectrophotometric determination of these analytes. The HDES used in this work were prepared by mixing octanoic acid (OctAc) or decanoic acid (DecAc) and tetrabutylammonium bromide (N4444-Br) in a molar ratio of 2:1. An investigation was also carried out regarding the effects of sample pH, sample volume, HDES volume, and concomitants on the analytical performance of the proposed method. The analytical curves obtained for Allura Red AC and Tartrazine in octanoic acid (OctAc)-tetrabutylammonium bromide (N4444-Br) were in the linear concentration ranges of 0.05 to 2.00 mg L-1 and 0.04 to 2.14 mg L-1, with limits of detection of 0.005 and 0.004 mg L-1, respectively. The proposed technique was successfully applied for the determination of Allura Red AC and Tartrazine in food products. (AU)

Processo FAPESP: 20/01050-5 - Desenvolvimento e aplicação de sensores eletroquímicos e fotoeletroquímicos para a determinação de contaminantes emergentes em amostras de águas naturais
Beneficiário:Orlando Fatibello Filho
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular