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(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Evaluation of the Amazon River Seasonal Influences on Glycerophospholipids in Wild Fish

Texto completo
Autor(es):
Banny S. B. Correia [1] ; João Guilherme M. Pontes [2] ; Raquel Susana Torrinhas [3] ; Adalberto Luis Val [4] ; Christopher Paul Thomas [5] ; Ljubica Tasic [6]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade Estadual de Campinas. Instituto de Química - Brasil
[2] Universidade Estadual de Campinas. Instituto de Química - Brasil
[3] Universidade de São Paulo. Escola de Medicina. Departamento de Gastroenterologia - Brasil
[4] Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia. Coordenação de Biodiversidade. Laboratório de Ecofisiologia e Evolução Molecular - Brasil
[5] Cardiff University. School of Medicine/School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. Institute of Infection and Immunity - Reino Unido
[6] Universidade Estadual de Campinas. Instituto de Química - Brasil
Número total de Afiliações: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of the Brazilian Chemical Society; v. 35, n. 7 2024-02-12.
Resumo

Glycerophospholipids (GP) are important lipids of direct relevance to health and disease, and in marine fish, they are often enriched in omega-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) due to marine microorganisms consumption. It has been speculated that the different diets and habitats to which Amazonian fish are exposed can be ascribed to different lipid compositions, differently than those that occur in marine fish. Here, the GP in Amazonian fish is investigated to achieve nutritional value. Using mass spectrometry and multivariate statistical analysis, we investigated the GP composition of muscles and livers from nine species of wild Amazonian fish. GP profiles mainly comprised a diversity of phosphatidylcholines and varied according to eating habits, the season of capture, and tissue metabolism. In this sense, our results may help in the future aquaculture as a potential source of lipid-based nutrient supplementation to supply food to eradicate global hunger. (AU)

Processo FAPESP: 13/14707-9 - Análise lipidômica de alguns peixes amazônicos
Beneficiário:Banny Silva Barbosa Correia
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 15/11359-5 - Lipidômica target de peixes amazônicos por cromatografia líquida: espectrometria de massas
Beneficiário:Banny Silva Barbosa Correia
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado