Busca avançada
Ano de início
Entree


Evaluation of quality parameters, physicochemical and bioactive properties of licuri oil (Syagrus coronata)

Texto completo
Autor(es):
Mostrar menos -
Pereira, Gabriel Sthefano Lourenco ; de Souza, Patricia Tonon ; Flozino, Grace Kelly Mizuno ; Almeida, Rafael Fernandes ; Sobral, Dhayna Oliveira ; Morgano, Marcelo Antonio ; Lustri, Wilton Rogerio ; Lazarini, Silmara Cristina ; Corbi, Pedro Paulo ; Meirelles, Antonio Jose de Almeida ; Maximo, Guilherme Jose ; Batista, Eduardo Augusto Caldas ; Sampaio, Klicia Araujo
Número total de Autores: 13
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 208, p. 12-pg., 2025-05-01.
Resumo

This study aimed to conduct a comprehensive analysis of licuri (Syagrus coronata) oil, exploring its composition, quality parameters, bioactive profile, and physicochemical properties. Licuri oil was extracted by cold pressing from mature fruits and subjected to extensive chemical characterization, including lipid, protein, water content, peroxide value, acidity, trace metals, carboxylic acid, total polyphenol, carotenoids and tocols. The oil's lipid profile, including fatty acid, and triacylglycerol profile was also determined. Antioxidant capacity was determined by DPPH radical scavenging assay (IC50), melting and crystallization behaviors were examined via differential scanning calorimetry (DSC), complete rheological profile was assessed through stress - strain curves, and oil's oxidative stability determined by Rancimat apparatus. The analysis revealed that licuri oil has favorable characteristics, such as low water content (0.54 %), peroxide value within regulatory limits (5.83 mEq/kg), and low free fatty acid content (0.09 %). It is a rich source of lauric acid (45.01 %), with significant amounts of myristic (13.2 %), caprylic (12.34 %), and oleic acid (10.79 %), similar to coconut or palm kernel oils, largely applied in industry. The predominance of triglycerides derived from lauric acid contributes to its functionality, including an interesting melting and rheological profile, making it suitable for various food and cosmetic applications. Additionally, licuri oil exhibits a significant content of phenolic compounds (196.73 mu g CAE/g) and tocols (7.79 mu g/g), leading to improved oxidative stability (30.09 h at 110 degrees C), and antioxidant capacity, thus making licuri oil a healthier alternative to conventional oils. (AU)

Processo FAPESP: 21/10265-8 - Centro de Inovação Teranóstica em Câncer (CancerThera)
Beneficiário:Carmino Antonio de Souza
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs
Processo FAPESP: 21/07458-9 - Uso de fontes de nutrientes variadas e resíduos agroindustriais na produção de celulose bacteriana para aplicação tópica como suporte de liberação sustentada de (metalo) fármacos antibacterianos e antitumorais
Beneficiário:Wilton Rogério Lustri
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 20/14683-6 - EMU concedido no processo 2014/21252-0: Equipamento de Espectroscopia no Infravermelho FTIR, da marca Agilent, modelo Cary 630
Beneficiário:Antonio José de Almeida Meirelles
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 17/12015-3 - EMU concedido no processo 2014/21252-0: professional IC vario two SeS/PP - cromatógrafo de íons
Beneficiário:Antonio José de Almeida Meirelles
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 24/03702-0 - Valorização sustentável dos resíduos do açaí (Euterpe oleracea): Otimização da torra, extração de compostos bioativos e produção de materiais biodegradáveis
Beneficiário:Gabriel Sthefano Lourenço Pereira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 14/21252-0 - Equilíbrio e processos de produção de biocombustíveis e bioprodutos
Beneficiário:Antonio José de Almeida Meirelles
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático