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Artificial Neural Networks To Predict the Behavior of Sugars Obtained by Acid Hydrolysis Process from Spent Coffee Grounds

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Autor(es):
dos Santos, Matheus Costa Monteiro ; Fogarin, Henrique Maziero ; Murillo-Franco, Sarha Lucia ; de Souza, Jonas Paulino ; Filletti, Erica Regina ; Dussan, Kelly Johana
Número total de Autores: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: WASTE AND BIOMASS VALORIZATION; v. N/A, p. 14-pg., 2025-05-26.
Resumo

The utilization of lignocellulosic biomass, such as spent coffee grounds (SCG), for bioprocesses such as fermentation presents challenges due to the complex structure of its components. Effective pretreatment methods are needed to overcome these difficulties. This study investigates the use of artificial neural networks (ANN's) to predict the behavior of the hydrolysis process (pretreatment), with a focus on efficient sugar extraction from SCG. By developing a feedforward neural network with input parameters such as temperature (130-190 degrees C), sulfuric acid concentration (0.5-2.0% v/v), solid/liquid ratio (1:4 - 1:40), and reaction time (20-120 min), the research aims to estimate the hydrolysis process using the Levenberg-Marquardt backpropagation algorithm in MATLAB R2024b software. With a neural model structure of four neurons in a single hidden layer, the model successfully predicts the amount of hemicellulosic sugars obtained from the hemicellulose fraction based on the input variables. The results demonstrate the effectiveness of the model in identifying the optimal conditions for converting polysaccharides in coffee waste into simple sugars, with an R-2 of 0.99 for validation, training, and test. The model showed an average percentage error of 9.20% (calculated by comparing experimental data with the values obtained with the ANN's). This innovative approach uses the power of artificial intelligence, specifically machine learning, to accurately measure the hydrolysis behavior of spent coffee grounds (SCG). (AU)

Processo FAPESP: 23/15075-8 - Avaliação da ação prebiótica de manano-oligossacarídeos da borra de café.
Beneficiário:Henrique Maziero Fogarin
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Mestrado
Processo FAPESP: 22/11905-3 - Otimização da etapa de pré-tratamento da borra de café visando a obtenção de um hidrolisado rico em açúcares fermentescíveis
Beneficiário:Matheus Costa Monteiro dos Santos
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 23/01752-8 - Otimização da extração de oligossacarídeos prebióticos a partir da hidrólise ácida da borra de café.
Beneficiário:Henrique Maziero Fogarin
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 22/03000-0 - Obtenção de bioprodutos de alto valor agregado a partir de um subproduto da cadeia produtiva do café
Beneficiário:Kelly Johana Dussán Medina
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Projeto Inicial
Processo FAPESP: 24/05646-0 - Avaliação comparativa do ciclo da vida para diferentes estratégias de aproveitamento da borra de café.
Beneficiário:Matheus Costa Monteiro dos Santos
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 24/01232-7 - Estratégias sustentáveis para a valorização da borra de café: uma análise integrada dos aspectos ambientais e econômicos.
Beneficiário:Sarha Lucia Murillo Franco
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado