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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Solid-Liquid Equilibrium of Tristearin with Refined Rice Bran and Palm Oils

Texto completo
Autor(es):
Costa, Mariana C. [1] ; Rolemberg, Marlus P. [2] ; dos Santos, Adenilson O. [3] ; Cardoso, Lisandro P. [4] ; Kraehenbuehl, Maria A. [5] ; Meirelles, Antonio J. A. [1]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Dept Food Engn DEA FEA, EXTRAE, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Fed Univ Maranhao UFMA, Dept Chem Technol, DETQUI, Sao Luis, Maranhao - Brazil
[3] Univ Maranhao UFMA, Social Sci Hlth & Technol Ctr, BR-65900410 Imperatriz, MA - Brazil
[4] Univ Estadual Campinas, Inst Phys Gleb Wataghin IFGW, LPCM, BR-13083970 Campinas, SP - Brazil
[5] Univ Estadual Campinas, Dept Chem Proc DPQ FEQ, LPT, BR-13083970 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF CHEMICAL AND ENGINEERING DATA; v. 55, n. 11, p. 5078-5082, NOV 2010.
Citações Web of Science: 8
Resumo

In the present study, phase diagrams of two systems, formed by tristearin (1,3-di(octadecanoyloxy)propan-2yl octadecanoate) with refined rice bran oil or refined palm oil, were obtained by Differential Scanning Calorimetry (DSC) and reported in the literature for the first time. The X-ray diffraction technique was employed to verify the crystallization behavior of the individual components and for the mixture tristearin plus refined palm oil. The UNIFAC model was successfully used to predict the liquidus line of these systems, with a root-mean-square deviation between the experimental and calculated melting temperatures below 1.3%. (AU)

Processo FAPESP: 08/09502-0 - Estudo detalhado do equilíbrio sólido-líquido de misturas de álcoois graxos com ácidos graxos
Beneficiário:Mariana Conceição da Costa
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado