Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Kinetics of L-Ascorbic Acid Degradation in Pineapple Drying under Ethanolic Atmosphere

Texto completo
Autor(es):
Santos, P. H. S. [1] ; Silva, M. A. [1]
Número total de Autores: 2
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Chem Engn, BR-13083970 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Drying Technology; v. 27, n. 9, p. 947-954, 2009.
Citações Web of Science: 15
Resumo

The kinetics of L-ascorbic acid degradation during drying of pineapple in normal and modified atmosphere was studied. Drying experiments were carried out in a tunnel dryer at two drying temperatures and air velocities. The drying atmosphere was modified by the addition of ethanol (0.5%v/v). The presence of ethanol in the drying atmosphere promoted a more intense water evaporation compared to the conventional process. Although the L-ascorbic acid degradation rate during the pineapple drying (final moisture content of 27% wet basis) under ethanolic atmosphere was higher, these samples retained higher amounts of L-ascorbic acid. Moreover, the Weibull model was applied to fit the kinetics data. (AU)

Processo FAPESP: 06/05282-0 - Estudo da cinetica de degradacao da vitamina c na secagem de abacaxi em atmosfera normal e modificada.
Beneficiário:Paulo Henrique da Silva Santos
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado