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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Solubility of carbohydrates in heavy water

Texto completo
Autor(es):
Cardoso, Marcus V. C. [1] ; Carvalho, Larissa V. C. [1] ; Sabadini, Edvaldo [1]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Campinas UNICAMP, Inst Chem, Dept Phys Chem, BR-13084862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Carbohydrate Research; v. 353, p. 57-61, MAY 15 2012.
Citações Web of Science: 22
Resumo

The solubility of several mono-(glucose and xylose), di-(sucrose and maltose), tri-(raffinose) and cyclic (alpha-cyclodextrin) saccharides in H2O and in D2O were measured over a range of temperatures. The solution enthalpies for the different carbohydrates in the two solvents were determined using the vant' Hoff equation and the values in D2O are presented here for the first time. Our findings indicate that the replacement of H2O by D2O remarkably decreases the solubilities of the less soluble carbohydrates, such as maltose, raffinose and alpha-cyclodextrin. On the other hand, the more soluble saccharides, glucose, xylose, and sucrose, are practically insensitive to the H/D replacement in water. (C) 2012 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 08/00908-4 - Água e carboidratos: aspectos macroscópicos e moleculares de suas interações
Beneficiário:Marcus Vinícius Cangussu Cardoso
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado