Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Folic acid and iron evaluation in Brazilian enriched corn and wheat flours

Texto completo
Autor(es):
Thaís Rezende Boen ; Bruno Thiago Soeiro ; Edenir Rodrigues Pereira-Filho ; Juliana Azevedo Lima-Pallone
Número total de Autores: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of the Brazilian Chemical Society; v. 19, n. 1, p. 53-59, 2008.
Resumo

Folic acid has been identified as one of the most important vitamins for normal human metabolic function. Iron deficiency is a serious health problem affecting a large proportion of the world population. In Brazil, an issue has been ruled requiring that corn and wheat flours must be fortified by the addition of folic acid and iron. The aim of this work was to evaluate the levels of folic acid and iron in some enriched flours. The successful quantification of both nutrients indicated that the levels of folic acid are in the range of 96 to 558 µg per 100g (in corn) and 73 to 233 µg per 100 g (in wheat) and from 3.8 to 8.7 mg per 100 g (in corn) and 4.6 to 7.4 mg per 100g (in wheat) for iron. Finally the Brazilian population seems to be exposed to inadequate concentrations of folic acid and iron when consuming enriched corn flours and some wheat flours. (AU)

Processo FAPESP: 04/08796-0 - Melhoria do desempenho analítico em espectrometria de absorção atômica: estudo e aprimoramento de sistemas atomizadores
Beneficiário:Edenir Rodrigues Pereira Filho
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Apoio a Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 04/01970-4 - Melhoria do desempenho analítico em espectrometria de absorção atômica: estudo e aprimoramento de sistemas atomizadores
Beneficiário:Edenir Rodrigues Pereira Filho
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Apoio a Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 04/14413-6 - Avaliação dos efeitos de processamento e estocagem na estabilidade do ácido fólico em farinhas de milho e trigo enriquecidas
Beneficiário:Juliana Azevedo Lima Pallone
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Apoio a Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 04/02664-4 - Avaliação dos efeitos de processamento e estocagem na estabilidade do ácido fólico em farinhas de milho e trigo enriquecidas
Beneficiário:Juliana Azevedo Lima Pallone
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Apoio a Jovens Pesquisadores