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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Phase behaviour and thermodynamic modelling for the system (grape seed oil plus carbon dioxide plus ethanol) at high pressures

Texto completo
Autor(es):
Dalmolin, Irede [1] ; Rigo, Aline A. [2] ; Corazza, Marcos L. [3] ; Ndiaye, Papa M. [3] ; Meireles, M. Angela A. [1] ; Batista, Eduardo A. C. [1] ; Vladimir Oliveira, J. [4]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, UNICAMP, Sch Food Engn, Dept Food Engn, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Reg Integrada Alto Uruguai & Missoes, Dept Food Engn, BR-99700000 Erechim, RS - Brazil
[3] UFPR, Polytech Ctr, Dept Chem Engn, BR-82530990 Curitiba, Parana - Brazil
[4] Univ Fed Santa Catarina, Dept Chem & Food Engn, BR-88040900 Florianopolis, SC - Brazil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF CHEMICAL THERMODYNAMICS; v. 68, p. 71-74, JAN 2014.
Citações Web of Science: 3
Resumo

This short communication reports phase equilibrium data (cloud points), employing the synthetic static method, for the system [grape seed oil (GSO) + carbon dioxide (CO2) + ethanol] up to T = 343.15 K and 22.53 MPa. Experimental results were modelled using the Peng-Robinson equation of state with the classical van der Waals quadratic mixing rule (PR-vdW2). It is shown that the thermodynamic model is able to represent satisfactorily the phase behaviour of the system investigated. (C0 2013 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 08/56258-8 - Phase equilibrium and purification processes in the production of biofuels and biocompounds
Beneficiário:Antonio José de Almeida Meirelles
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOEN - Temático