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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Sugarcane vinasse: Environmental implications of its use

Texto completo
Autor(es):
Christofoletti, Cintya Aparecida [1] ; Escher, Janaina Pedro [1] ; Correia, Jorge Evangelista [1] ; Urbano Marinho, Julia Fernanda [1] ; Fontanetti, Carmem Silvia [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ UNESP, BR-13506900 Rio Claro, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: WASTE MANAGEMENT; v. 33, n. 12, p. 2752-2761, DEC 2013.
Citações Web of Science: 161
Resumo

The inadequate and indiscriminate disposal of sugarcane vinasse in soils and water bodies has received much attention since decades ago, due to environmental problems associated to this practice. Vinasse is the final by-product of the biomass distillation, mainly for the production of ethanol, from sugar crops (beet and sugarcane), starch crops (corn, wheat, rice, and cassava), or cellulosic material (harvesting crop residues, sugarcane bagasse, and wood). Because of the large quantities of vinasse produced, alternative treatments and uses have been developed, such as recycling of vinasse in fermentation, fertirrigation, concentration by evaporation, and yeast and energy production. This review was aimed at examining the available data on the subject as a contribution to update the information on sugarcane vinasse, from its characteristics and chemical composition to alternatives uses in Brazil: fertirrigation, concentration by evaporation, energy production; the effects on soil physical, chemical and biological properties; its influence on seed germination, its use as biostimulant and environmental contaminant. The low pH, electric conductivity, and chemical elements present in sugarcane vinasse may cause changes in the chemical and physical-chemical properties of soils, rivers, and lakes with frequent discharges over a long period of time, and also have adverse effects on agricultural soils and biota in general. Thus, new studies and green methods need to be developed aiming at sugarcane vinasse recycling and disposal. (C) 2013 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 11/06749-8 - Avaliação da toxicidade da vinhaça utilizando Oreochromis niloticus (Perciformes: Cichlidae) como organismo-teste.
Beneficiário:Jorge Evangelista Correia
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 11/06845-7 - Avaliação da toxicidade da vinhaça por meio da análise histológica de fígados de peixes Oreochromis niloticus (Perciformes: Cichlidae)
Beneficiário:Julia Fernanda Urbano Marinho
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 09/50578-3 - Avaliacao da toxicidade de residuos industriais e urbanos aplicados na agricultura.
Beneficiário:Cintya Aparecida Christofoletti de Figueiredo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 09/53047-9 - Analise do potencial toxico da vinhaca utilizando diferentes organismos teste
Beneficiário:Janaína Pedro Escher
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 12/50197-2 - Ação de produtos empregados no cultivo da cana-de-açúcar sobre organismos não alvos
Beneficiário:Carmem Silvia Fontanetti Christofoletti
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOEN - Temático