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(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Enterobacteria Isolation in Ostrich Eggs (Struthio camelus)

Texto completo
Autor(es):
Knoebl, T. [1] ; Cappellete, C. P. ; Vigilato, M. A. N.
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Med Vet & Zootecnia, Dept Patol, BR-05508000 Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Brazilian Journal of Poultry Science; v. 14, n. 1, p. 33-36, Mar. 2012.
Citações Web of Science: 2
Resumo

This study was conducted to determine the presence of enterobacteria in the eggs of ostriches reared on a farm with a history of reproductive failure. Ninety samples from twenty eggs were submitted to bacteriological tests. The results showed Enterobacteria growth in 100% of the eggs. The microorganisms isolated were Hafnia alvei in 50% (10/20), Serratia spp. in 20% (4/20), Escherichia coli in 15% (3/20), and Citrobacter freundii in 15% (3/20). All eggs presented poor eggshell quality, which favored enterobacteria contamination. Hafnia alvei was present only in the internal egg structures (albumen and yolk sac), suggesting the possibility of vertical infection. (AU)

Processo FAPESP: 05/57500-9 - Avaliação do potencial zoonótico de Escherichia coli sfa+, sorogrupo o6, isoladas de aves com colibacilose: caracterização genotípica e fenotípica
Beneficiário:Terezinha Knöbl
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Apoio a Jovens Pesquisadores