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Estudo das condições de cultivo de leveduras isoladas de biomas brasileiros com capacidade de consumir a xilose como fonte de carbono visando a obtenção de proteína unicelular (SCP) a partir do bagaço hidrolisado da cana-de-açúcar

Processo: 11/15970-0
Modalidade de apoio:Bolsas no Brasil - Programa Capacitação - Treinamento Técnico
Data de Início da vigência: 01 de outubro de 2011
Data de Término da vigência: 31 de março de 2012
Área de conhecimento:Ciências Biológicas - Microbiologia - Microbiologia Aplicada
Pesquisador responsável:Maria da Graça Stupiello Andrietta
Beneficiário:Elaine Cristina Correa
Instituição Sede: Centro Pluridisciplinar de Pesquisas Químicas, Biológicas e Agrícolas (CPQBA). Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Paulínia , SP, Brasil
Vinculado ao auxílio:10/51507-0 - Estudo das condições de cultivo de leveduras isoladas de biomas brasileiras com capacidade de consumir a xilose como fonte de carbono, visando a obtenção de proteína unicelular (SCP) a partir do bagaço da cana-de-açúcar, AP.R
Assunto(s):Leveduras   Xilose   Bagaço de cana-de-açúcar   Biologia molecular
Palavra(s)-Chave do Pesquisador:bagaço de cana-de-açúcar | levedura | Xilose | levedura

Resumo

The xylose use by yeasts as carbon source for obtaining SCP is the purpose of this study. The yeasts involved in this study were isolated from Brazilian biomes (Cerrado and Atlantic Forest). This study includes an initial screening, where nineteen yeasts will be grown in synthetic medium containing xylose as carbon source. From the results will be chosen three strains, taking into account the amount of protein obtained from cell mass. For the three yeasts will be developed an optimization study using the experimental design. The dependent variables of this optimization are the following parameters: (a) temperature, (b) agitation (rpm) and (c) concentration of xylose in the culture medium. The response variable is the amount of protein obtained from cell mass. The specific growth rate (¼ max) for the yeasts chosen will also be obtained in this study. The project also evaluate the performance of yeast in relation to the levels of cellular protein when grown in culture medium industry (bagasse hydrolyzate). The yeasts are identified using molecular biology techniques (AU)

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