Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

The Two Faces of Leuconostoc mesenteroides in Food Systems

Texto completo
Autor(es):
de Paula, Aline T. [1] ; Jeronymo-Ceneviva, Ana Beatriz [1] ; Todorov, Svetoslav D. [2] ; Penna, Ana Lucia B. [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] UNESP Sao Paulo State Univ, Dept Food Engn & Technol, BR-15054000 Sao Jose do Rio Preto - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Fac Pharmaceut Sci, Dept Food Sci & Expt Nutr, Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: FOOD REVIEWS INTERNATIONAL; v. 31, n. 2, p. 147-171, APR 3 2015.
Citações Web of Science: 6
Resumo

Leuconostoc mesenteroides is a lactic acid bacterium (LAB) that has been isolated from different sources. Some of its strains are able to produce bacteriocins, and most of them belong to class IIa and shows anti-Listeria activity. Additionally, Lc. mesenteroides species can be a probiotic candidate; promising studies have shown the potential of this species to survive and grow under various stress conditions present in the gastrointestinal tract. On the other hand, this microorganism can cause spoilage in some types of food matrices, and scarce reports have shown the pathogenic potential of this species. In this review, we focus on an overview of Lc. mesenteroides bacteriocin-producing strains and their probiotic potential, in contrast with Lc. mesenteroides spoilage and pathogenic cases reported in the literature. (AU)

Processo FAPESP: 10/09302-1 - Caracterização da atividade antifúngica de bactéria lática comercial e selvagem sobre levedura isolada de bebida láctea fermentada
Beneficiário:Ana Lúcia Barretto Penna
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular