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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Parameters of fermentation and rumen microbiota of Nellore steers fed with different proportions of concentrate in fresh sugarcane containing diets

Texto completo
Autor(es):
Ribeiro Junior, Carlos S. ; Messana, Juliana D. ; Granja-Salcedo, Yury T. ; Canesin, Roberta C. ; Fiorentini, Giovani ; San Vito, Elias ; Furlan, Luiz R. ; Reis, Ricardo A. ; Berchielli, Telma T.
Número total de Autores: 9
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: ARCHIVES OF ANIMAL NUTRITION; v. 70, n. 5, p. 402-415, 2016.
Citações Web of Science: 3
Resumo

The objective of this study was to evaluate the effect of a fresh sugarcane-based diet and different roughage-to-concentrate ratios (70: 30, 60: 40, 40: 60 and 20: 80) on the rumen microbiota associated with rumen fermentation parameters and the intake and apparent digestibility of nutrients in Nellore steers. Eight rumen-cannulated Nellore steers (331 +/- 8 kg BW) were distributed in a double 4 x 4 Latin square design balanced for the control of the residual effect. The ruminal pH decreased (p < 0.01) and the concentrations of N-NH3, isovaleric and valeric acids increased linearly (p < 0.05) with an increase dietary concentrate level. Furthermore, an increased concentrate proportion reduced the population of Fibrobacter succinogenes and Ruminococus flavefaciens (p < 0.01) and increased the population of Selenomonas ruminantium and Megasphaera elsdenii (p < 0.01). The protozoa count revealed a predominance of the genus Entodinium. The synthesis of microbial N {[}g/d] and the efficiency of microbial synthesis {[}g of microbial N/kg of organic matter apparently digested in the rumen] increased as the proportion of concentrate was increased (p < 0.05). Therefore, it can be concluded that an increasing proportion of concentrate in sugarcane-containing diets enhances the synthesis of microbial protein and does not alter the fibre digestibility, although the population of fibre fermenting bacteria was reduced. (AU)

Processo FAPESP: 11/20617-7 - Identificação e quantificação de bactérias ruminais em novilhos alimentados com diferentes relações volumoso:concentrado
Beneficiário:Carlos Stefenson Ribeiro Junior
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 10/02036-4 - Caracterização molecular de bactérias ruminais em novilhos alimentados com diferentes relações volumoso:concentrado na dieta
Beneficiário:Carlos Stefenson Ribeiro Junior
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 14/09033-1 - Meta-análise dos efeitos de dietas com lipídios, glicerina e da associação de ambos na fermentação ruminal e eficiência alimentar de bovinos de corte em pasto ou confinamento
Beneficiário:Juliana Duarte Messana
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado