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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Selective and simultaneous determination of indigo carmine and allura red in candy samples at the nano-concentration range by flow injection analysis with multiple pulse amperometric detection

Texto completo
Autor(es):
Deroco, Patricia B. [1] ; Medeiros, Roberta A. [2] ; Rocha-Filho, Romeu C. [1] ; Fatibello-Filho, Orlando [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Fed Sao Carlos, Dept Quim, CP 676, BR-13560970 Sao Carlos, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Londrina, Dept Quim, CP 6001, BR-86051990 Londrina, PR - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Chemistry; v. 247, p. 66-72, MAY 1 2018.
Citações Web of Science: 10
Resumo

A novel, unique electroanalytical method was developed for the simultaneous quantification of the dyes indigo carmine (IC) and allura red (AR) in candies by coupling flow injection analysis and multiple pulse amperometry with a cathodically pretreated boron-doped diamond electrode, using 0.30 mol L-1 H2SO4 as supporting electrolyte. A dual-potential waveform was employed, causing the electrooxidation of either IC solely or IC and AR simultaneously. Thence, subtraction of current signals was used to quantify IC and AR in the concentration ranges of 70.0-1000 nmol L-1 and 40.0-770 nmol L-1, with limits of detection of 40.0 nmol L-1 and 7.0 nmol L-1, respectively. The proposed method, which permits up to 153 determinations per hour with good precision, was successfully applied in the quantification of these dyes in samples of commercial candies; their obtained contents were similar (at a 95% confidence level) to those from a comparative HPLC method. (AU)

Processo FAPESP: 12/08180-5 - Desenvolvimento de métodos eletroanalíticos empregando o eletrodo de diamante dopado com boro para a determinação simultânea de edulcorantes e corantes em produtos alimentícios
Beneficiário:Patrícia Batista Deroco
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 14/07919-2 - Preparação de eletrodos com novos materiais à base de carbono para aplicações em eletroanalítica
Beneficiário:Patrícia Batista Deroco
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado