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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Different Strategies To Improve Lactic Acid Productivity Based on Microorganism Physiology and Optimum Operating Conditions

Texto completo
Autor(es):
de Oliveira, Regiane Alves [1, 2] ; Rossell, Carlos E. Vaz [3] ; Lunelli, Betania H. [4] ; Schichi, Pedro O. M. [2] ; Venus, Joachim [5] ; Maciel Filho, Rubens [1]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Chem Engn, Lab Optimizat Design & Adv Proc Control, UNICAMP, Av Albert Einstein 500, BR-13083852 Campinas, SP - Brazil
[2] Brazilian Ctr Res Energy & Mat CNPEM, Brazilian Bioethanol Sci & Technol Lab CTBE, Rua Giuseppe Maximo Scolfaro 10000, BR-13083100 Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Estadual Campinas, Interdisciplinary Ctr Energy Planning, UNICAMP, Rua Cora Coralina 330, BR-13083896 Campinas, SP - Brazil
[4] Pontificia Univ Catolica Campinas PUC, Fac Quim, Rod D Pedro 1, Km 136, BR-13086900 Campinas, SP - Brazil
[5] Leibniz Inst Agr Engn & Bioecon eV ATB, Max Eyth Allee 100, D-14469 Potsdam - Germany
Número total de Afiliações: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Industrial & Engineering Chemistry Research; v. 57, n. 31, p. 10118-10125, AUG 8 2018.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Despite the broad variety of substrates tested for lactic acid production, most of them have problems, even those with promising results. The use of sugar cane molasses appears as a viable alternative, allowing the development of high-performance lactic acid production with yeast extract. In this study, different strategies are proposed and evaluated to achieve high yield, productivity, and lactic acid concentrations considering the suitable association among strain physiology, osmotic stress, substrates, pH control, and fermentation operational parameters. With these strategies and using molasses as a substrate, it was possible to obtain a yield of 95%, with a productivity of 5.38 g L-1 h(-1), and a titer of 157.95 g/L of lactic acid. (AU)

Processo FAPESP: 13/26290-5 - Otimização e produção de ácido lático a partir de cana-de-açúcar
Beneficiário:Regiane Alves de Oliveira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto