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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Label-free quantitative proteomic analysis reveals muscle contraction and metabolism proteins linked to ultimate pH in bovine skeletal muscle

Texto completo
Autor(es):
Poleti, Mirele Daiana [1, 2] ; Moncau, Cristina Tschorny [1] ; Silva-Vignato, Barbara [1] ; Rosa, Alessandra Fernandes [1] ; Lobo, Adalfredo Rocha [1, 3] ; Cataldi, Thais Regiani [4] ; Negrao, Joao Alberto [1] ; Silva, Saulo L. [5] ; Eler, Joanir Pereira [1] ; de Carvalho Balieiro, Julio Cesar [1, 6]
Número total de Autores: 10
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, FZEA, Coll Anim Sci & Food Engn, Dept Basic Sci, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Luiz de Queiroz Coll Agr, ESALQ, BR-13418900 Piracicaba, SP - Brazil
[3] Fed Univ Vales Jequitinhonha & Mucuri, BR-38610000 Unai, MG - Brazil
[4] Univ Sao Paulo, ESALQ, Luiz de Queiroz Coll Agr, Depr Genet, BR-13418900 Piracicaba, SP - Brazil
[5] Univ Sao Paulo, Dept Anim Sci, Coll Anim Sci & Food Engn, FZEA, Pirassununga, SP - Brazil
[6] Univ Sao Paulo, Coll Vet Med & Anim Sci, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: MEAT SCIENCE; v. 145, p. 209-219, NOV 2018.
Citações Web of Science: 1
Resumo

The purpose of this research was to investigate the causes and consequences of pHu variations in beef cattle. A group of 176 Nellore beef cattle was evaluated and classified into two different pHu groups: High (>= 6.0, N = 17) and Normal (< 5.8, N = 159). Plasma concentrations of cortisol and adrenocorticotropic hormone, lactate and glycogen muscular content, meat color, shear force and Longissimus thoracis muscle proteomic profile were evaluated and compared between pHu groups. Muscle glycogen content, meat color and shear force statistically differed between pHu groups. Label-free quantitative proteomic analysis revealed ten differentially abundant proteins between pHu groups, involved in metabolic processes and muscle contraction, which also were significantly correlated with pHu. Thirty-six and 31 proteins were exclusively present in Normal and High pHu group, respectively, which were related to TCA cycle, cortisol production, calcium regulation, and antioxidant function. The MYH7, UGP2, H2AFJ and VDAC3 were identified as potential indicators of pHu variations. CALM and NNT appeared to be interesting proteins to understand the metabolic pathways behind pHu. Data are available via ProteomeXchange with identifier PXD009320. (AU)

Processo FAPESP: 07/04445-6 - Utilização da análise de vídeo imagem, ultra-sonografia em tempo real e infravermelho como ferramentas para determinação da qualidade da carne bovina
Beneficiário:Saulo da Luz e Silva
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 10/07057-0 - Variação nos genes dos receptores mineralocorticóide e glucocorticóide e suas implicações proteômicas na qualidade da carne de bovinos Nelore
Beneficiário:Mirele Daiana Poleti
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 10/07078-7 - Variação nos genes dos receptores mineralocorticóide e glucocorticóide e implicações proteômicas na qualidade da carne de bovinos Nelore
Beneficiário:Júlio Cesar de Carvalho Balieiro
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular