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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Hydrogen production by co-digesting cheese whey and glycerin in an AnSBBR: Temperature effect

Texto completo
Autor(es):
Lovato, Giovanna [1] ; Albanez, Roberta [1] ; Stracieri, Lucas [1] ; Ruggero, Leticia Scudeler [1] ; Ratusznei, Suzana Maria [1] ; Domingues Rodrigues, Jose Alberto [1]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Maud Inst Technol EEM IMT, Maua Sch Engn, Praca Maua 1, BR-09580900 Sao Caetano do Sul, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Biochemical Engineering Journal; v. 138, p. 81-90, OCT 15 2018.
Citações Web of Science: 3
Resumo

Anaerobic processes are strongly influenced by temperature and there is considerable disagreement about the ideal or even an ideal range of temperature for biological hydrogen production. Hence, this paper was designed to study the temperature effect in the mesophilic range (20, 25, 30 and 35 degrees C) on biohydrogen production in AnSBBR (anaerobic sequencing batch biofilm reactor) that co-digested dairy industry effluent (cheese whey) and biodiesel production effluent (glycerin). Influence of the inoculum heat shock pretreatment and micronutrients solution added to influent were also assessed. The best condition for hydrogen production was at the temperature of 30 degrees C, in which it was achieved a productivity of 129.0 molH(2).m(-3).d(-1) and a yield of 5.4 molH(2).kgCOD(-1). Both micronutrient solution and inoculum pretreatment were proven necessary for a better hydrogen productivity. Productivity increased until 30 degrees C, but at 35 degrees C the exacerbated amount of biomass produced caused a rapid decrease in hydrogen production. From the kinetic model, it was observed that the majority of hydrogen production comes from the acidogenesis phase (k(1H) = 1.4 h(-1), k(3H) = 1.4 h(-1), k(4H) = 1.4 h(-1)). The calculated kinetic constants were used to estimate the activation energy of each reaction of the acidogenesis phase by using the Arrhenius model: 110-220 kJ.mol(-1). (C) 2018 Elsevier B.V. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 15/06246-7 - Aplicação do conceito de biorrefinaria a estações de tratamento biológico de águas residuárias: o controle da poluição ambiental aliado à recuperação de matéria e energia
Beneficiário:Marcelo Zaiat
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 16/03109-1 - Produção de biohidrogênio pela codigestão de soro e glicerina: influência da temperatura, carga orgânica, concentração afluente e tempo de ciclo
Beneficiário:Lucas Stracieri
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 14/07692-8 - Produção de biohidrogênio e biometano em AnSBBR a partir da co-digestão de glicerina e soro de leite
Beneficiário:Giovanna Lovato
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado