Identification of new bioactive peptides from Kefi... - BV FAPESP
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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Identification of new bioactive peptides from Kefir milk through proteopeptidomics: Bioprospection of antihypertensive molecules

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Autor(es):
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Amorim, Fernanda Gobbi [1] ; Coitinho, Luciana Barbosa [2] ; Dias, Ananda Tissianel [3] ; Freitas Friques, Andreia Gomes [1, 3] ; Monteiro, Brenna Lepaus [3] ; Dias de Rezende, Lucas Cunha [4] ; Costa Pereira, Thiago de Melo [1] ; Campagnaro, Bianca Prandi [1] ; De Pauw, Edwin [5] ; Vasquez, Elisardo Corral [1] ; Quinton, Loic [5]
Número total de Autores: 11
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Vila Velha Univ, Pharmaceut Sci Grad Program, Vila Velha, ES - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Sch Pharmaceut Sci Ribeirao Preto, Ribeirao Preto, SP - Brazil
[3] Univ Fed Espirito Santo, Lab Translat Physiol, Vitoria, ES - Brazil
[4] Univ Fed Espirito Santo, CEUNES, Dept Nat Sci, Sao Mateus, ES - Brazil
[5] Univ Liege, Dept Chem, Lab Mass Spectrometry, Liege - Belgium
Número total de Afiliações: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Chemistry; v. 282, p. 109-119, JUN 2019.
Citações Web of Science: 7
Resumo

Kefir, a probiotic beverage prepared from fermented milk, has been associated with antihypertensive activity. However, the bioactive molecules responsible for this activity still remain unclear. Therefore, in this study we aim to evaluate the mechanisms of the antihypertensive effects of Kefir in the two-kidney one-clip hypertension model, and to bioprospect for bioactive peptides identified by proteomic methodologies. Treatment with Kefir was performed via gavage, and resulted in a 37 mmHg reduction in systolic arterial pressure and 19% inhibition of angiotensin converting enzyme (ACE) activity. For the proteopeptidomic study, the protein extract of Kefir beverage and non-fermented bovine milk were analysed by MALDI-TOF mass spectrometry, and their tryptic digestion products sequenced via Shotgun proteomics (Q-Exactive mass spectrometer). A list of 35 peptides with potential hypertensive activity due to ACE inhibition were identified. These results demonstrate the benefits of Kefir products, and may guide the design of new antihypertensive drugs. (AU)

Processo FAPESP: 14/01497-9 - Biotransformação do lapachol por fungos filamentosos: análise proteômica para identificação da rota de biotransformação
Beneficiário:Luciana Barbosa Coitinho
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 16/12516-0 - Análise do secretoma do fungo Phanerochaete chrysosporium durante a biotransformação do lapachol e de modificações pos-traducionais de algumas proteínas envolvidas nesse processo.
Beneficiário:Luciana Barbosa Coitinho
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado