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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Electroactive sugars, organic acids and sugar alcohol analysis in wine using anion-exchange chromatography with electrochemical detection

Texto completo
Autor(es):
de Souza, Joao Carlos [1] ; da Silva, Jose Luiz [1, 2] ; Fabrao, Rodrigo Monteiro [1] ; Stradiotto, Nelson Ramos [1, 2, 3] ; Boldrin Zanoni, Maria Valnice [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ Unesp, Inst Chem, Analyt Chem Dept, Natl Inst Alternat Technol Detect Toxicol Assessm, Prof Francisco Degni St 55, BR-14800060 Araraquara, SP - Brazil
[2] Sao Paulo State Univ Unesp, Bioenergy Res Inst, Prof Francisco Degni St 55, BR-14800060 Araraquara, SP - Brazil
[3] Fluminense Fed Univ UFF, Sch Ind Engn Met Volta Redonda, Trabalhadores Ave 420, BR-27255125 Volta Redonda, RJ - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Microchemical Journal; v. 147, p. 972-978, JUN 2019.
Citações Web of Science: 1
Resumo

The present work describes an easy, rapid and sensitive alternative methodology for simultaneous detection of sugars (glucose, fructose and arabinose), organic acids (gluconic, glucuronic and glucaric acids) and sugar alcohol (arabitol) in wine samples. The method is based on high performance anion-exchange chromatography with pulsed amperometric detection (HPAEC-PAD) at gold electrode under detection potential of 0.26 V vs Pd/PdO. The optimized chromatographic anion-exchange separation indicates good separation and detection using a binary gradient with 0.28 mol L-1 CH3COONa containing 0.10 mol L-1 NaOH and ultrapure water as mobile phase with a flow rate at 1.0 mL min(-1). Analytical curves presented linear relationship from 1.0 x 10(-7) and 1.0 x 10(-3) mol L-1 with detection limits (S/N = 3) from 3.0 x 10(-8) (glucose) to 9.0 x 10(-7) mol L-1 (gluconic acid). The present method was successfully applied in the determination of sugars, organic acids and sugar alcohols in wine, without time consuming pre-treatment of the sample, no need for organic solvent, fast relative execution time, satisfactory separation, high sensitivity and accuracy. (AU)

Processo FAPESP: 14/03679-7 - Degradação de corantes de cabelo e efluentes de salão de beleza por fotoeletrocatálise com eletrodos de nanotubos de TiO2 modificados e combinação com ozonização
Beneficiário:Guilherme Garcia Bessegato
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 15/12998-1 - Métodos cromatográficos e eletroanalíticos aplicados na determinação de p-toluenodiamina e p-aminofenol em meio oxidativo usados em tintura permanente de cabelos.
Beneficiário:João Carlos de Souza
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado