Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Study of influence of yeast cells treatment on sugarcane ethanol fermentation: Operating conditions and kinetics

Texto completo
Autor(es):
Yamakawa, Celina K. [1, 2, 3] ; Riverab, Elmer Ccopa [2, 3, 4] ; Kwon, Hyun [4] ; Herrera Agudelo, William E. [2, 3] ; Saad, Marcelo B. W. [3] ; Leal, Jairo [3] ; Rossell, V, Carlos E. ; Bonomi, Antonio [2, 3] ; Maciel Filho, Rubens [2, 3]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Tech Univ Denmark, Novo Nordisk Fdn Ctr Biosustainabil, Bldg 220, DK-2800 Lyngby - Denmark
[2] Univ Estadual Campinas, Sch Chem Engn, POB 6066, BR-13081970 Campinas, SP - Brazil
[3] Brazilian Ctr Res Energy & Mat CTBE CNPEM, Brazilian Bioethanol Sci & Technol Lab, POB 6192, BR-13083970 Campinas, SP - Brazil
[4] Andrews Univ, Dept Engn & Comp Sci, Berrien Springs, MI 49104 - USA
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Biochemical Engineering Journal; v. 147, p. 1-10, JUL 15 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

In this work, the effects of various operating parameters of the two-stage yeast treatment on the VHG fermentation performance were evaluated. First, a central composite design was used to investigate the effects of temperature and pH on cell viability and flocculation dispersion in the acid treatment unit (1st stage). Second, the effects of temperature, oxidation-reduction potential (ORP) and sugar concentration in the yeast reactivation (2nd stage) on the performance parameters (productivity, ethanol yield and cell viability) of the VHG fermentation were evaluated through a full factorial design. The results indicated that the acid treatment around 2.65 pH and temperature controlled at 30 degrees C for 30 min led to higher cell viability. The conditions of yeast reactivation stage that positively influenced the VHG fermentation performance were relatively low temperature and negative ORP. A mechanistic model quantitatively revealed the influence of the operating parameters studied on cell growth kinetics. The two-stage yeast treatment promoted the increase in cell viability through the cell membrane recovery, which led to the maintenance or improvement the VHG fermentation performance. (AU)

Processo FAPESP: 17/23335-9 - Desenvolvimento integrado de biorrefinaria e planta de bioetanol de cana-de-açúcar com emissão zero de CO2: rotas para converter recursos renováveis em bioprodutos e bioeletricidade
Beneficiário:Elmer Alberto Ccopa Rivera
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Programa Capacitação - Treinamento Técnico
Processo FAPESP: 11/51902-9 - Simulação da biorrefinaria de cana-de-açúcar de 1ª. geração na plataforma EMSO
Beneficiário:Antonio Maria Francisco Luiz Jose Bonomi
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOEN - Temático
Processo FAPESP: 15/20630-4 - Desenvolvimento integrado de biorrefinaria e planta de bioetanol de cana-de-açúcar com emissão zero de CO2: rotas para converter recursos renováveis em bioprodutos e bioeletricidade
Beneficiário:Rubens Maciel Filho
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático